Nyitókép: Pexels

Nemsokára kiderülnek a ponthatárok - van megoldás, ha nem vesznek fel az egyetemre

InfoRádió
2018. július 6. 21:35
Rövidesen közzéteszik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Annak, akit nem vesznek fel a megjelölt felsőfokú intézménybe érdemes, OKJ-s képzést választania. Ez többletpontot jelenthet a következő évi felvételinél, és bizonyos képzéseknél ösztöndíj-lehetőséget is jelent.

Az OKJ-s képzések a felnőttképzés piacán, de a szakképzésben és felnőttoktatásban is nagyon népszerűek, hiszen ezek megszerzésével már munkát vállalhatunk - mondta Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője.

"Előnyük az, hogy viszonylag rövid idő alatt lehet megszerezni ezeket a képzettségeket, tehát könnyen munkába lehet velük állni"

- mondta, hozzátéve, hogy munkahelyváltáskor is előnyösek lehetnek ezek a képzések.

Tóth Réka szerint a felsőoktatásba készülőknél az is fontos, hogy többletpontot kapjanak, de az is, hogy olyan képzést válasszanak, ami az érdeklődési körükhöz kötődik.

"A pénzügyi számvitel ügyintéző képzés egy bő év alatt a képzés intenzitásától függően elvégezhető, és ha valaki közgazdasági területen akar továbbtanulni, akkor ezzel többletpontot is szerezhet a következő felvételi eljárásban" - mondta Tóth Réka.

Az OKJ-s képzéseknél különböző bemeneti feltételeket határoz meg a jogszabály, a képzések nagyobb része általában érettségire épül.

Hiányszakmák

Minden évben meghatározzák a hiányszakmákat, amiknél iskolarendszerű felnőttoktatás keretében a fiatalok akár ösztöndíjat is kaphatnak, ha az adott képzést választják - jegyezte meg Tóth Réka.

A leggyakoribb területek az építőipari, a gépészeti és egészségügyi képzések.

Ugyanakkor sok cikk ír arról, hogy manapság már alig van olyan terület, ahol ne lenne munkaerőhiány, emiatt pedig kiszélesedett a továbbtanulási lehetőségek köre - tette hozzá.

"Nálunk jelenleg a társadalombiztosítási, bérügyintéző és a mérlegképes könyvelői képzés a legkeresettebb a pénzügyi területről. Népszerű még a sportedző, valamint a hobbi-jellegű képzések is mint például a fotográfus, ami a hobbiból munkává is válhat, tehát kereslet minden irányban van" - fűzte hozzá a szakértő.

  • A különböző szakokon – a jelentkezők által szerzett összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb szempontok figyelembevételével – várhatóan 2018. július 25-én határozzák meg a felvételi ponthatárokat.
  • Az Oktatási Hivatal minden jelentkezőre úgynevezett besorolási döntést hoz, az erről szóló határozat elérhetővé válásáról pedig elektronikus levélben értesíti a jelentkezőket legkésőbb 2018. augusztus 5-ig.
  • A besorolási határozat szintén az E-felvételi felületéről tölthető le.