Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Sokan unalmukban nyúlnak tudatmódosító szerekhez

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. július 2. 04:54
A Magyar Addiktológiai Társaság elnöke szerint sok fiatal azért kezd tudatmódosító szereket használni, mert unatkozik, vagy nem talál megfelelő élményeket. A pszichiáter, aki több rehabilitációs otthonban is dolgozik, hangsúlyozta: egy marihuánás cigaretta önmagában még nem okoz függőséget.

Nagyon sok fiatal unatkozik, és ha valamilyen élményt akar, akkor valamilyen pszichoaktív szerhez nyúl - mondta az InfoRádióban Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke.

A szegregátumokban egyre nagyobb az igény a pszichoaktív szerekre, mivel ott az embereknek a szabadság iránti vágya nagyon erős, és hátrányos helyzetben pénz nélkül, lehetőségek nélkül megnő a pszichoaktív szerek jelentősége.

"Amíg szert használ, addig ebből a zárt világból, a kötöttségből kilép"

- hangsúlyozta a pszichiáter.

Prevenció, vagy legalizáció?

Az addiktológus szerint a prevenciónak azt a célt kellene szolgálnia, hogy ezeknek a hátrányos helyzetű fiataloknak a szabadidejét megtöltse értelmes programokkal, biztosítson egy hátteret, amiben lehet őrültködni, a határaikat próbálgatni úgy, hogy ne nyúljanak ilyen szerekhez.

Egyre gyakoribb az az álláspont, hogy a marihuána legalizációjával lehetne segíteni a drogellenes küzdelmet, mert a tiltás nem segít. Szemelyácz János szerint valóban lenne ártalomcsökkentő hatása, kevesebb fiatal kerülne nagy bajba, ha legalizálnák a marihuánát.

Elmondta azt is, hogy a marihuánának két használati irányvonala van: az egyik az orvosi marihuána (kannabidiol, CBD) aminek számos jótékony hatását jegyzik. Ilyen a gyerekkori epilepszia, asztma, tumorok kemoterápia melletti rossz közérzet, hányás tüneti kezelése.

"A CBD Magyarországon nem illegális, viszont rendívül drága, és Magyarországon nincs erre semmiféle OEP-támogatás"

- mondta. A másik irányzat pedig a pszichoaktív kannabisz (THC, összetevője a tetrahidrokannabinol), ennek a legalizálását szeretnék elérni.

Az addiktológus szerint egy ártalmatlan fűszívás következménye gyakorlatilag nulla, viszont ha füvezésen kapják az embert, akkor annak súlyos következményei lehetnek.

"Magyarországon sokkal jobban félnek az emberek a marihuánától, mint mondjuk az alkoholtól, cigarettától, miközben az emiatt történő halálozás jóval nagyobb méreteket ölt" - vélekedett a pszichiáter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sokan unalmukban nyúlnak tudatmódosító szerekhez
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást