Nyitókép: Soós Lajos

Pintér Sándor: követendő példa a V4-ek politikája

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2018. június 26. 19:14
A V4-ek utat nyitottak Európában, ma már több ország követi azt a politikát, amit úttörőként alakított ki a visegrádi csoport - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a visegrádi országok és Ausztria belügyminiszteri találkozóján kedden a Várkert Bazárban.

A visegrádi országok között minden területen összhang van, ezért volt sikeres a magyar elnökség az elmúlt egy évben – jelentette ki Pintér Sándor. A magyar belügyminiszter hangsúlyozta:

jelentős eredményeket értek el Magyarország határainak megvédésében, továbbá segítséget nyújtottak Szerbiának és Macedóniának,

valamint most lehetőség nyílik arra, hogy Albániának és Bosznia-Hercegovinának is támogatást nyújtsanak.

"Nemcsak arról van szó, hogy az Európa irányába vándorló tömegben kiválogassuk azokat, akik menedékjogra érdemesek, és azokat akik csak kalandornak érkeznének hazánkba, hanem arról is, hogy együttműködjünk bűnügyi szempontból az embercsempészet felszámolásában" - mondta Pintér Sándor.

Denisa Sakova szlovák belügyminiszter kiemelte: országa a V4-es csoport elnökeként folytatni szeretné a Magyarország által elkezdett sikeres munkát. Mint fogalmazott: Szlovákia is arra törekszik, hogy hatékonyan képviselje a V4 álláspontját az Európai Unióban.

Hozzátette: emellett

a külső határok megvédésére, a schengeni rendszer megőrzésére is nagy hangsúlyt helyeznek majd.

"Arra fogunk törekedni, hogy hatékonyan végezzük el a külső schengeni határok ellenőrzését és védelmét és Schengent megőrizzük azokkal a princípiumokkal együtt, amelyek hozzátartoznak, és Schengent, mint egy víziót ne engedjük tönkretenni" - fogalmazott a szlovák belügyminiszter.

Peter Goldgruber, az osztrák belügyminisztérium főtitkára arról beszélt, hogy országa tölti be majd az EU soros elnöki posztját az év második felében, és

az osztrák elnökség mottója a Védelmező Európa lesz.

"Nem csupán a határainkat kell vizsgálni, hanem az EU tagállamain túl is kell vizsgálódnunk. A Nyugat-Balkánt sem szabad elhanyagolni, és magára hagyni" - mondta a főtitkár.

A találkozón felszólalt még Csehország budapesti nagykövete és Lengyelország belügyminisztere is, akik szintén kiemelték, hogy az elsődleges szempont közeljövőben is a közös külső hátérvédelem megerősítése.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
V4-ek belügyminiszterei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást