Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Többet kereshetnek a kormány tagjai

Infostart
2018. június 20. 18:27
Emelkedhet egyes miniszterek fizetése a 2019-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján.

Az eddigi gyakorlat helyett, ami a köztisztviselők illetményéhez kötötte a miniszteri javadalmazást, új szabály alapján állapíthatják majd meg a kormánytagok bérét.

"A személyi illetmény havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, központi államigazgatási szervnek nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény 12 szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét" - szerepel a javaslatban.

Vagyis a miniszter legfeljeb annyit kereshet, amennyit a minisztériuma alá tartozó állami cég vezetője. Az Index szerint ez viszont nem kevés, hiszen az elmúlt években több állami vállalatnál emelték a vezérigazgatók fizetését: a Magyar Posta, a MÁV, az MVM és az MFB vezetője ötmillió forintot kap.

A miniszterek fizetéséről mostanáig a 2010-es, központi államigazgatási szervekről szóló törvény rendelkezett. Ennek értelmében egy miniszter alapbérként a mindenkori köztisztviselői illetmény 15,6-szorosát kapta, ez 2018-ban 602 940 forint volt, amihez még járt 50 százaléknyi kiegészítés és 65 százaléknyi pótlék. Így összesen 1 296 321 forint jön ki (ha a miniszterelnök nem csökkenti az alapilletmény összegét 20 százalékkal, amihez egyébként joga van).

A törvényjavaslat ugyanakkor kiköti, hogy ha így állapítják meg a kormánytag fizetését, akkor pótlék, kiegészítés már nem adható neki pluszban.