Vizsgálat az MSZP-nél - lapszemle

Infostart / InfoRádió
2018. június 7. 08:01
Megjelentek a hosszú várólisták a fogászati ellátásban, 2,6 százalékos drágulást mértek 2018-ra, több pénzt ad bizonyos területeknek az Európai Bizottság.

A Magyar Idők azt írja, hogy vizsgálatot kezdeményezett az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsánál Havas Szófia, hogy kiderüljön, Molnár Gyula valóban egyedül kötött-e megállapodást a Liberálisok évi hatvanmilliós támogatásáról. Az MSZP központi tagozati szervezetének elnöke szerint Tóth Bertalannak tudnia kellett az ügyletről, ebben az esetben azonban hiteltelennek tartja a frakcióvezető pártelnöki ambícióit.

A Népszavában az olvasható, hogy a fogászati ellátásban is megjelentek a hosszú várólisták, sokan késve sem jutnak hozzá a fogmentő kezeléshez. A szakma azonnali intézkedést vár a kormánytól. Az ENSZ egészségügyi világszervezete szerint a 65-74 éves magyar emberek negyedének már egyetlen foga sincs.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint májusban 2,8 százalék lehetett az éves alapon mért fogyasztói árindex, ami jelentős, fél százalékos gyorsulás áprilishoz képest. Ezzel a fő indikátor értéke meghaladhatja a maginflációt, ami 2,6 százalékos lehetett. A 2018-as átlagos drágulási ütem azonban csak 2,6 százalékot ért el a konszenzus szerint, ami alig magasabb az MNB 2,5 százalékos becslésénél.

A Portfolio azt írja, hogy az Európai Bizottság majdnem 50 százalékkal, 42,3 milliárd euróra emeli az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz keretösszegét, és a szerkezetét is jelentősen átalakítja. A közvetlenül Brüsszelből kiírt pályázatokon közlekedési, energetikai és digitális hálózatok fejlesztésére lehet majd pénzt szerezni. Ezzel párhuzamosan a bizottság egy másik, 9,2 milliárd eurós keretösszegű Digitális Európa programra is javaslatot tett.