Nyitókép: Máthé Zoltán

Nem elég biztonságosak a magánkézben lévő gyermektáborok

Infostart / MTI
2018. június 4. 17:07
Jogszabályi változtatásokat és országos ellenőrzést javasol az ombudsman.

Székely László egy konkrét panasz nyomán megvizsgálta egy tábori sérülés körülményeit, és az egyedi ügyön túlmutató megállapításokat is tett. Tavaly nyáron egy táborban védőfelszerelés nélküli használta a trambulint egy gyermek, közben a fedetlen rugók közé csúszott, és súlyos lábsérülést szenvedett, hosszú kórházi ellátásra szorult.

Kiderült, hogy a baleset helyszínén nem volt egészségügyi felszerelés, a sebet konyharuhával kötözték be.

Az ombudsmani vizsgálat szerint az egészségügyi hatósági ellenőrzés során nem vizsgálták, hogy a táboroztató a táborozás teljes időtartama alatt biztosította-e kiképzett elsősegélynyújtó jelenlétét, és arra sem tértek ki, hogy a táborban volt-e elkülönített betegszoba.

A gyermektáboroztatás szabályozása jelentős különbséget tesz aszerint, hogy állami rendszerben szervezett felügyeletről vagy a magánszektor által biztosított, szervezett foglalkoztatást kínáló gyermektáborról van-e szó.

Az ombudsman aggályosnak tartja, hogy a magánszektor által szervezett nyári táborozás esetében hiányoznak azok a garanciák, amelyek megfelelően biztosítanák a gyermekek legjobb érdekeit.

Nem elfogadható, hogy a táboroztatás alapvető, a gyermekek testi-lelki épségét garantáló feltételei teljes mértékben a profitorientált szolgáltatók mérlegelésére vannak bízva - áll a jelentésben.

Székely László megfontolásra javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy a gyermekek biztonságát szavatoló feltételek érdekében vizsgálja felül a magánszektor táboroztatási szabályozását. A fogyasztóvédelemért felelős szaktárcánál kezdeményezte az ombudsman, hogy rendeljenek el országos vizsgálatot a magánkézben működő táborok játszótéri eszközeinek biztonságával kapcsolatban.