Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely

Reagált a rendőrség a közúti ellenőrzésekről megjelent hírekre – íme a pontosítás

Infostart
2018. május 18. 11:36
A rendőr továbbra sem kéri a műszaki vizsgálati bizonyítványt.

Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint a 2018. május 20-a után vizsgáztatott gépjárművek esetében a forgalmi engedély mellett a műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatni a helyszínen az ellenőrzést végző rendőrnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy a bizonyítványt autó- és trolibuszokhoz, a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikhoz, és pótkocsikhoz, valamint egyes traktorokhoz kell a vezetőnek magánál tartania, illetve ellenőrzéskor bemutatni.

Személyautókban csak abban az esetben kell felmutatni a bizonyítványt, ha a forgalmi engedély betelt, és emiatt abba a műszaki érvényességet nem lehetett bejegyezni, és az új forgalmi engedélyt még nem adták ki.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a külföldre, uniós tagállamba autózóknak egységes európai okmányként ettől függetlenül is érdemes a kocsiban tartaniuk a bizonyítványt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte: továbbra sem kérik a műszaki vizsgálati bizonyítványt az autósoktól. Hozzátették: egy rendeletmódosítás alapján a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatása kizárólag jármű-honosítási eljárásra értendő. Ha az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a sajtóhírek helytelen jogértelmezés eredményeként születtek, mivel a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag jármű-honosítási eljárásra értendő. A közúti közlekedési ellenőrzés során annak bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető, így a rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni.

Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani.