Veszélyesen rossz Budapesten a levegő

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. május 16. 15:36
A fővárosi levegőminőségi terv felülvizsgálatát sürgeti a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács András szerint Magyarország azon országok közé tartozik Európában, ahol a legtöbben halnak meg légszennyezés miatt.

„Budapesten igen rossz a levegő minősége, rendszeresen túllépi a határértéket a levegőszennyezettség, ezért több szervezet úgy gondolta, hogy a levegőminőségi terv felülvizsgálatára van szükség, ugyanis a jelenlegi nem alkalmas arra, hogy jelentősen csökkenjen Budapesten a légszennyezettség” – mondta Lukács András, hozzátéve, hogy az illetékes kormányhivatalhoz fordultak az ügyben.

A jelenlegi terv intézkedései nagyon általánosak:

nincs benne megjelölve határidő, felelős, sokszor az sincs feltüntetve, mennyibe fog kerülni – sorolta a hiányosságokat a Levegő Munkacsoport elnöke. „Semmiféle költséghatékonysági, gazdaságossági vizsgálatok nem történtek” – tette hozzá. „Nem látjuk, hogy hogyan fog ezzel jelentősen csökkenni az elkövetkező néhány évben Budapest és környéke levegőszennyezettsége, hiszen ebben a térségben mintegy 1 millió lakás van, és a nagy része az épületeknek, illetve a fűtési berendezéseknek elavult, környezetszennyező” – fogalmazott Lukács András.

A levegőminőség javításának érdekében a szakértő szerint a lakosság felvilágosítására és szigorúbb hatósági ellenőrzésre lenne szükség. A jogszabály szerint a szállópormennyiség határértékét évente legfeljebb 35 alkalommal szabad túllépni, a fővárosi szennyezettség akár 70-80 alkalommal is túllépi ezt az értéket.

„Magyarország azon országok közé tartozik Európában, ahol a legtöbben halnak meg lakosságarányosan a levegőszennyezés következtében”

– hangsúlyozta Lukács András.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Veszélyesen rossz Budapesten a levegő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást