Nyitókép: Obuda.hu

Energetikai rekonstrukcióra van szükség a belvárosban

Infostart / InfoRádió - Hlavay Richárd
2018. május 11. 19:19
Energetikai rekonstrukcióra is szükség lesz, ha megjelenik a távhő a belvárosban - mondta a Főtáv Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Mitnyan György hozzátette: az energetikai tanácsadásban a távhőszolgáltató is segíteni tud.

Sokszor emlegetik azt, hogy a magyar ingatlanállomány meglehetősen pazarló, de a csővezetékek, radiátorok, és a felhasználói oldal hatékonyságáról nem sok szó esik.

Mitnyan György, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy a főváros egy elég érdekes hely abból a szempontból, hogy a lakások jelentős részében a nyílászárók, a radiátorszelepek, az öntöttvas radiátorok nem nevezhetők korszerűnek. De persze vannak újabb építésű ingatlanok is, újabb nyílászárókkal, energetikai rendszerekkel.

"Egy nagy belvárosi energetikai rekonstrukciót fog maga után vonni a távhő megjelenése,

hiszen ha mi megjelenünk egy viszonylag hatékony tiszta energiával, akkor az azt használó polgárok igényelni fogják, hogy egy korszerű hatékony energiafogadó rendszer is álljon rendelkezésükre"

- hangsúlyozta Mitnyan György, hozzátéve, hogy ebbe beletartozik a nyílászáró cseréje is, hisz hiába fűtünk jól, ha az ablakok résein távozik az energia.

Éppen ezért a Főtáv Zrt. nem csak fűt, és hűt, valamint a napelemtechnológiákban van jelen, hanem az energetikai tanácsadásban is élen jár. Azt gondolják, hogy a társasházaknak hasznos tanácsokat tudnának adni azzal kapcsolatban, hogy mivel lehetne még jobbá tenni a házukat.

"Volt egy okosházprogram, ahol napelemtől kezdve, radiátorszelepen át, a nyílászárócserékig a Főtáv már segített rengeteg társasháznak. Jó szívvel tesszük, hiszen nemcsak a saját munkánk lesz könnyebb, de a fogyasztóink is elégedettebbek lesznek" - emelte ki Mitnyan György,

Okosmérés, okosszabályozás, hűtés

Egyre népszerűbbek és közkedveltebbek az okosotthonok. A Főtáv is halad a korral. A nagy számű fűtött lakásuk jelentős részében az energetikai elosztórendszer és mérőrendszer évtizedekkel korábban kialakult, de a korszerűbb mérőműszerek a radiátorokon fent vannak.

"Nagyobb igény ezeknél az épületeknél az okosháztechnológiákra nincs, hiszen több száz embernek kéne egyszerre mozdulnia ahhoz, hogy jelentős változást lehessen elérni" - emelte ki a vezérigazgató.

Ezzel szemben - tette hozzá - az új építésű lakásokoknál már kifejezetten igény az okosházmegoldás.

Ezen kívül a hűtésen is gondolkodniuk kell, hiszen 10-20-30% energiát használ a fűtés, és 80-at szinte az összes többi, különösen a hűtés.

"Egy igatlanfejlesztő azt várja a Főtávtól, hogy a hűtési technológiákra is készen álljon, és egyedileg mérhetővé szeretné tenni, hogy akár egy internetes felületen tudja a felhasználó nyomon követni a saját energiaszámláját.

Ezek az okostechnológiák az új építésű ingatlanoknál már jelen vannak, erre a Főtáv Zrt nyitott, dolgozunk azokkal a rendszerekkel, amelyeket az ingatlanfejlesztők használnak"

- vélte Mitnyan György, hozzátéve, hogy az iroda és ipari létesítményeknél szinte kötelező ez, hiszen ott ezek a technológiák már a 80-as évektől kezdve több lépcsőben folyamatosan a napi tervezés részei.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a teljes beszélgetést péntek este 6 órától hallhatják, az InfoRádió Aréna című műsorában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mitnyan az energetikai korszerűsítésről - Aréna előzetes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást