Ismét 10 minisztériummal alakulhat meg az új kormány, de több tárca neve megváltozik - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2018. május 9. 22:09
Magyarország továbbra is számít az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank tevékenységének bővülésére. Berlusconi szabad utat adott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciójának.

Ismét 10 minisztériummal alakulhat meg az új kormány - derül ki a minisztériumok felsorolásáról szóló javaslatból. Az előterjesztés alapján a leendő kabinet tárcái lesznek: az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a Pénzügyminisztérium.

Javította a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzéseit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Az EBRD éves közgyűlésén közölte: a magyar gazdaságban az idén 3,8 százalékos, jövőre 3 százalékos növekedést jósol. A magyar gazdaságban a beruházások értéke tavaly 16,8 százalékkal nőtt, ez a második leggyorsabb növekedési ütem volt az Európai Unión belül. Ugyanakkor az EBRD arra számít, hogy a régió növekedési lendülete tavaly tetőzhetett, és már az idei évtől várható lassulás.

Online konzultációt indított az Európai Bizottság arról, hogy milyen irányt vegyen a jövőben az Európai Unió. Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke szerint itt az ideje, hogy az európaiak hallassák hangjukat az őket érintő kérdésekben, és elmondják, vezetőik mit tegyenek. Az internetes konzultáció párhuzamosan fut majd az Európai Bizottság és a tagállamok szervezésében zajló civil párbeszédekkel is. 2012 óta csaknem 700 ilyen nyilvános vitát rendeztek 160 városban Európa-szerte, és mostantól a jövő májusi EP-választásokig még gyakrabban tartanak majd ilyeneket.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia is kitart az iráni atomszerződés mellett. A német kancellár közölte: a három ország Irántól is a megállapodás végrehajtásának folytatását várja. A francia és az iráni államfő megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést az érintett államokkal az atomalku végrehajtása és a regionális biztonság fenntartása érdekében. A brit külügyminiszter arról beszélt: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség eddig 9 alkalommal igazolta, hogy Irán betartja az egyezményben vállalt kötelezettségeit. Oroszország is bejelentette: továbbra is tartani fogja magát az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodáshoz.

Silvio Berlusconi szabad utat ad a Ligának, hogy megpróbáljon kormányt alakítani az Öt Csillag Mozgalommal. A márciusi olaszországi parlamenti választásokon győztes jobboldali partnerségben részt vevő Forza Italia elnöke azt is közölte: az általa vezetett tömörülés nem fogja támogatni a koalíciót. A bejelentés megnyithatja az utat az előtt, hogy napokon belül új kormánya legyen Olaszországnak. Az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldalt vezető Liga korábban egy nap haladékot kért az államfőtől, hogy megakadályozza a szakértői kormány kinevezését. A kabinet tagjainak névsorát Sergio Mattarella államfő ma készült nyilvánosságra hozni.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tenné a távollévő elnökjelölt megválasztását Katalónia elnökének. A katalán függetlenségi pártok múlt pénteken szavazták meg az elnökségről szóló törvény módosítását, hogy Carles Puigdemont-t újraválaszthassák az elnöki posztra. A leváltott katalán elnök több mint fél éve önkéntes száműzetésben van, jelenleg Berlinben várja kiadatási eljárásának végét. Puigdemont ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat.