Nyitókép: Faludi Imre

Persányi Miklós: A Városliget igazi szabadidős oázis

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2018. április 28. 19:00
A jövőben is nagy szerepet kap a szórakozás, a szórakoztatás és a vendéglátás a Városligetben - hangsúlyozta az InfoRádiónak Persányi Miklós, a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészeti feladataiért felelős miniszteri biztosa egy ligettörténeti szimpózium után.

"Ujjé, a Ligetben nagyszerű! - Szórakozás és szórakoztatás a Városligetben" címmel rendeztek ligettörténeti szimpóziumot a Liget Park Fórumok sorozatának részeként Budapest Főváros Levéltárában. A levéltár rengeteg dokumentumot őriz a Városliget történetéről, ezekből most több ritkaságot is felvonultató kiállítást rendeztek. A Városliget történetéről reprezentatív kötet megjelentetését tervezik, továbbá egy internetes ligettörténeti tudásbázis létrehozásán is dolgoznak.

Az InfoRádióban Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladataiért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Városliget hosszú távú jövőjének tervezése során felidézzék a terület gazdag múltját is.

"A fórumon a városligeti szórakozás és szórakoztatás történelmi hagyományait tekintettük át. Izgalmas előadásokon keresztül nézhettük meg, hogy milyenek voltak a népünnepek a Városligetben az elmúlt századokban, hogyan működött a klasszikus vurstli, az állatkertben milyen kicsiknek és nagyoknak szóló szórakozási formák voltak. Volt előadás arról is, hogy a mutatványos világ hagyományai hogyan élnek tovább, illetve kiderült az is, hogy a Fővárosi Levéltár topotékát létesített a Városligetről, ahol régi helyszíneket maiakkal lehet azonosítani" - mondta.

Elválnak a szórakozás és a pihenés helszínei

Jól látszik, hogy a Liget sosem volt őserdő, nem csak sétányokból, rétekből, tisztásokból, romantikus padokból, és szökőkutakból áll, de még csak az sem igaz, hogy egyszerű park lett volna.

Annál mindenkor jóval több volt: igazi élményhelyszín, "szabadidős oázis" - emlékeztetett.

Hozzátette, hogy a szórakoztatás, és a szórakozás mindig teljesen természetes része volt ennek a sokoldalú városi élményközpontnak, ennek meg kell maradnia a jövőben is. A jövőben is érik különböző kulturális-szabadidős élmények a Ligetbe látogatókat, de elválnak majd egymástól a Liget különböző részein a pihenőfunkciók a szórakoztató funkcióktól, mint ahogy elválnak a mozgalmasabb, zenés helyek a csendes helyektől.

Magyarország legkomplexebb kutyás élményparkja néhány héten belül pedig meg is nyílik - mondta Persányi Miklós. Mint felidézte, ezen a területen korábban csúnya épületek és lebetonozott felületek álltak, a visszaparkosítással azonban 5000 négyzetméternyi új zöldfelület jött létre, ezzel megmutatva azt az elképzelt parkminőséget, amivel a jövőben várja majd a Liget a vendégeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Persányi a Liget múltjáról és jövőjéről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást