Adok-kapok a parlamenti vitanapon

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. február 21. 14:41
Kampányüzenetekkel terhelt vitanapot tartott az Országgyűlés az egészségügyről, illetve az önkormányzatiságról és az ország gazdasági teljesítményéről.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára vitaindítójában úgy látta, hogy, Magyarországon még a legrosszabb kórház és a legrosszabb háziorvosi rendelő is jobb állapotban van, mint a magyar ellenzéki pártok, hiszen ma 546 milliárd forinttal tartalmaz több pénzt a költségvetés egészségügyi célokra, mint 2010-ben.

"Természetes, hogy ez az összeg tovább növelendő és a kormány erre is törekszik, hisz

az elmúlt években 500 milliárd forintot fordítottunk magyar és EU-s forrásból egyaránt vidéki kórházak és rendelők felújítására.

Ebből tudtunk felújítani 77 kórházat, 54 rendelőt, ebből tudtunk megújítani 104 mentőállomást és tudtunk 30 új mentőállomást építeni, amivel most már a mentőállomások több mint felét sikerült korszerűsíteni" - mondta, hozzátéve, hogy további feladat a mentőállomások második felének korszerűsítése.

Emellett a régóta be nem töltött háziorvosi praxisokhoz meghirdetett letelepedési- és praxis-pályázatokkal érvelt az államtitkár, akit a vitában két államtitkár és két fideszes vezérszónok követett, ám ők már a vitanap igen tágan megfogalmazott címe alapján az önkormányzatiságról és a kormány gazdaságpolitikájáról beszéltek.

Kunhalmi Ágnes, a vitát kezdeményező MSZP vezérszónoka szintén általános politikai helyzetértékelést mutatott be, amelyben úgy látta, hogy a Fidesz kormányzása elvesztegetett időszak Magyarország életében.

"Az egészségügyben is tragikus a helyzet, 2010-ben a GDP 4,6 százalékát fordítottuk egészségügyi kiadásra, ezzel szemben

jövőre béremelésekkel együtt is csak 4,1 százalékát szánják erre a területre".

A jobbikos Lukács László György rámutatott, hogy már 300 felett jár a betöltetlen háziorvosi praxisok száma így 440 ezren nem kapnak ilyen ellátást, ám 900 ezerre is nőhet az érintettek száma a következő 7-9 évben, mivel a háziorvosok 43 százaléka 65 év feletti.

"Egy-egy praxisra vetítve 1-1,3 millió forint a finanszírozás, ennek az összegét lényegében közel a duplájára kellene emelni ahhoz, hogy megfelelően fenntartható legyen és a modern, XXI. századi eljárásnak - itt gondolok technológia, személyzet, illetve egyéb felszerelések biztosítására - megfeleljen" - hangsúlyozta a finanszírozás duplázásának szükségességét a politikus.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje nem az egészségügy helyzetének javításáért, hanem az önkormányzati dolgozók fizetésemelése érdekében emelt szót vezérszónoki felszólalásában.

"Ha itt béreket emelnének, kompletten 300 milliárd forintra lenne szükség, és a dolgozói szegénység nagy mértékben enyhülne Magyarországon. Mi kormányon a minimálbérhez fogjuk kötni a bértábla alapját. (...) Nem Tiborcz Istvánnak fogjuk adni a 300 milliárd forintot, meg nem tudom mennyi pénzt, amennyit önök korrupcióra ide-oda eltolnak, hanem ezeknek az embereknek fogjuk adni bérekbe, meg az egészségügybe, meg az oktatásra, meg fontos dolgokra".

Rétvári Bence válaszában aláhúzta, hogy a korábbi kormányzások és a jelenlegi között az a különbség, hogy akkor arról vitatkoztak a képviselők, hogy kitől mit vesznek el, ma pedig arról, hogy ki, mekkora többletet kapjon.