Meghaladja a 342 ezret a választói névjegyzékbe felvett határon túliak száma - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2018. február 10. 21:31
Elfogadta a szocialisták választási programját és a Párbeszéddel közös országos listát az MSZP kongresszusa. Hackertámadás érte a téli olimpia szervezőbizottságának szervereit.

Már több mint 340 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli választópolgárt vettek fel a névjegyzékbe az áprilisi országgyűlési választásra. A regisztrációra a levélben szavazáshoz van szükség. Ilyen módon csak országos listára lehet szavazni. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a legtöbben azt kérték, hogy Romániába, illetve Szerbiába küldje az NVI a regisztrációs értesítést, majd a szavazási iratcsomagot.

A parlamenti voksolással egy időben, április 8-án 6 időközi önkormányzati választás is lesz. Mivel már nem azonos évben tartják a parlamenti és önkormányzati választásokat, nem érvényes az a korábbi szabály, hogy az országgyűlési választás évében csak április 1-jéig lehet időközi önkormányzati voksolást tartani.

Elfogadta az MSZP és a Párbeszéd megállapodását az áprilisi országgyűlési választásra a szocialisták kongresszusa. A két párt közösen indít képviselőjelölteket, közös listán indul és miniszterelnöknek a listát vezető Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét ajánlja a választóknak. A szocialisták tanácskozásán megszavazott választási programról Hiller István választmányi elnök elmondta: az a szociális demokrácia programja, és amely alapján igazságos és szabad országot lehet újra építeni.

Általános béremelést és igazságos adócsökkentést ígért az LMP-társelnöke, miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett elmondta: kormányra kerülésük esetén háromkulcsos - 0, 12 és 24 százalékos - adórendszerben gondolkodnak, és adómentessé tennék újra a minimálbért. Az LMP megtartaná a családi adókedvezményt, de az egy gyermeket nevelőkét a duplájára emelné.

A magyar állattenyésztés sikertörténetének nevezte a mangalicát az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György a 11. budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján elmondta: az őshonos sertésfajta egyre kedveltebb bel- és külföldön egyaránt. A 2011-ben még mintegy hatezres tenyészkoca-állomány tavalyra mintegy tízezresre gyarapodott.

Az évenkénti kétszeri óraátállítás eltörlését sürgeti a Jobbik. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a Jobbik már másfél éve kezdeményezte az erre vonatkozó határozati javaslat elfogadását az országgyűlésben, azonban a vita a mai napig nem zárult le az ügyben. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Parlament csütörtökön elfogadott indítványa alapján az Európai Bizottságnak jogszabálytervezetet kell megalkotnia.

Elfogott két reptéri tolvajt a rendőrség. A házkutatáskor megtalálták Babos Tímea ellopott ékszereit is két repülőtéri rakodómunkásnál. A gyanú szerint a 22 és egy 25 éves repülőtéri alkalmazott rámolta ki a teniszező csomagját. A nyomozóknak azt tűnt fel, hogy az indokoltnál több munkás tartózkodott a repülőgép poggyászterében és egyikük indokolatlan módon késleltette a csomagok szállítószalagon történő berakodását.

Izraelben megerősítette a légierő egyik harci gépének lelövését egy névtelenséget kérő kormányilletékes. A szíriai bevetésről hazafelé tartó F-16-ost a szíriai légvédelem lőtte le. A gép a zsidó állam területén zuhant le, a pilóták katapultáltak. Az elmúlt években Izrael számos alkalommal támadt szíriai célpontokat, általában a libanoni radikális síita Hezbollah állásait. Összefoglaló cikkünk itt olvasható.

Új módszerekkel akarja elérni Írország egyesítését a legnagyobb észak-írországi katolikus párt új elnöke. Mary Lou McDonaldot a Sinn Féin dublini kongresszusa választotta Gerry Adams helyére, miután a 70 éves politikus bejelentette: 35 év után leköszön posztjáról. Az új pártvezető határozott utalást tett arra, hogy a korábbi évtizedek fegyveres erőszakhulláma végképp a múlté.

Hackertámadás érte a téli olimpia szervezőbizottságának szervereit a játékok megnyitója idején – erősítette meg a hírt a phjongcshangi testület. Ideiglenesen leállt a sajtóközpont digitális televíziós műsorszolgáltatása, illetve elérhetetlenné vált az olimpia hivatalos honlapja, és a szurkolók nem tudták kinyomtatni az interneten vásárolt jegyeket. Az ismeretlen eredetű támadás miatt a sportolók és a látogatók biztonsága nem volt veszélyben.