Hadházy Ákos elveszítette az Orbán Viktor elleni pert

Infostart
2018. február 2. 13:23
Hadházy Ákos, az LMP társelnöke fellebbez, miután első fokon elvesztette az Orbán Viktor miniszterelnök ellen indított személyiségi jogi perét.

Orbán Viktor miniszterelnök jogi képviselője érvelésének adott igazat a bíróság a Hadházy Ákos által a jó hírnév megsértése miatt indított perben - írta a hvg.hu.

Az LMP társelnöke azért perelte be a miniszterelnököt, mert Orbán egy egészségügyi közbeszerzésről szóló parlamenti vita során azt mondta: "föláll a magyar parlamentben egy képviselő és az egyik cég mellett lobbizik. Mennyi pénzt kapott ön ezért? Hát hogy képzeli ezt?! Hogy képzeli, hogy egy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásban valamelyik cég érdekében a magyar parlamentben lobbizik? Hát ennél korruptabb ügyet én még nem láttam."

Hadházy szerint Orbán ezzel megsértette a jóhírnevét, hiszen tényt állított róla, ami nem volt igaz. Egy ilyen súlyú állítást pedig már nem kell eltűrnie, hiába közszereplő. 

A kormányfő ügyvédje azzal érvelt, itt véleménynyilvánításról volt szó, ráadásul a vita a parlamentben, két közszereplő között zajlott.

A bíró szerint Orbán Viktor véleményt nyilvánított és az LMP-s politikus parlamenti fellépését kritizálta, ráadásul Hadházyék nem is terjesztettek elő kérelmet arra vonatkozóan, hogy ez megalapozatlan véleménynyilvánítás lett volna. Azt mondta, a közéleti szereplők közti vitánál csak szélsőséges esetben van lehetőség bírósági beavatkozásra, "a politikai vitának nem a bíróságon kell eldőlnie. Országgyűlési viták során a képviselők tűrési kötelezettsége nagyon-nagyon széles."

Hadházy fellebbez a döntés ellen.