Csizmadia Ervin: a hagyományos értelmiségi holdudvarok időszaka lejárt

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2018. január 11. 16:55
Ha nem derül ki semmi komoly terhelő információ a kormányról, akkor nehéz lesz a Fideszt legyőzni - vélekedett Csizmadia Ervin politológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a hagyományos értelemben vett értelmiségi holdudvarok időszaka lejárt.

A közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerint a Fidesz magabiztosan nyeri meg az országgyűlési választásokat - hangsúlyozta Csizmadia Ervin politológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

„A tendencia az, hogy a Fidesznek masszív előnye van. Ha az ellenzék nem tud valamilyen dehonesztáló körülményt találni a kormányzó párttal vagy akár a miniszterelnökkel szemben, akkor nehéz lesz győznie.

A Fidesz körül köröznek kisebb pártocskák, amelyek nem tudnak egymással zöld ágra vergődni”

- fejtette ki a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Csizmadia Ervin arról is beszélt, hogy egy esetleges ellenzéki összefogás előnyösebb üzenetek közvetítene, mert azt mutatná, hogy képesek a pártok egységet alkotni.

„Ha az LMP, amely szerintem a kulcsszereplő, feladja azt a korábbi pozícióját, hogy senkivel sem fog össze, akkor ennek a választók számára lehet olyan üzenete, amely megnövelheti az ellenzéki szavazók választási kedvét.

Az ellenzéki szavazók száma apad, ezért olyan jelzést kell adni, amelyre mozdulnak”

- emelte ki.

A politológus szerint legkésőbb február végére meg kell állapodni az ellenzéki összefogást sürgető pártoknak. Hozzátette: az ellenzéknek is fel kell ismernie a problémás helyzeteket, amelyekre kézzelfogható válaszokat kell adnia.

Magyarországon nehezen lenne elképzelhető egy olyan helyzet, mint ami most Németországban van, vagyis hogy a választások után több mint 100 nappal még nem tud megalakulni a kormány – mondta Csizmadia Ervin, aki szerint az emberek megzavarodnának attól, ha a választás után egy hónappal még nem lenne kormány.

„Ha a Fidesz győz, akkor gyors kormányalakítás várható, ha viszont az ellenzék, akkor a szervezeti széttagoltság okozhatna problémát” - vélekedett a politológus.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója sem az emberek, sem pedig a politológusok nem a programok alapján ítélik meg a pártokat,

a hit szerepét nem lehet lebecsülni.

A politológus szerint a sok apró ellenzéki pátnak legkésőbb a választások után létre kell hozniuk egy nagyobb, közös szervezetet, különben sosem lépnek ki a mostani helyzetükből. Szükség van vezetőre is – tette hozzá.

„Az ellenzéknek az a problémája többek között, hogy Orbán Viktorról elhiszi a közönsége, hogy képes vezetni, míg az ellenzéki tábor vezetőiről nem”

- emelte ki.

A „Válasszunk! 2018” csoportról azt mondta, ez egy újabb tanácsadó testület, egy a sok közül, nem lehet tudni, hogy meddig marad meg, és mi lesz a sorsa. Hozzátette: a hagyományos értelemben vett értelmiségi holdudvarok időszaka lejárt.

Agytröszök kellenek a pártok köré, amelyek akár az országos, akár az uniós kérdésekre naprakész válaszokat kínálnak a politikának, ilyen hálózat az ellenzéki szervezetek körül jelenleg nincsenek – mondta Csizmadia Ervin.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csizmadia Ervin 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csizmadia Ervin 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást