Süllyed a paksi erőmű négyes blokkja, de nincs ok aggodalomra

Infostart
2018. január 8. 20:47
Az MSZP frakcióvezetője szerint süllyed a paksi atomerőmű négyes blokkja. Az NFM szerint nincs ok aggodalomra.

Tóth Bertalan hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az Országos Atomenergia Hivatal a négyes blokk üzemidő-meghosszabbításáról szóló határozatában közölte a süllyedés tényét. 

Arról azonban nem tudni, milyen mértékű, mi okozza, milyen hatása van a süllyedésnek a blokk működésére, illetve nem tudni, hogyan befolyásolja ez az új blokkokat - mondta, jelezve, hogy az ezzel kapcsolatos adatokat kikéri az atomenergia-hivataltól és a Paksi Atomerőmű Zrt.-től. Szerinte súlyos aggodalomra ad okot a jelenség. 

Tóth Bertalan a Népszava cikke szerint Seszták Miklóstól arra vár választ, hogy

  • miért, illetve milyen mértékben süllyed a Paksi Atomerőmű IV. blokkja, milyen szintet várnak 2025-re, mennyi a még biztonságos érték, illetve
  • mit lehet tenni a folyamat lassítása érdekben.

Süli Jánosnak pedig azt vetette fel, hogy

  • az V., VI. blokk építési munkálatai milyen hatást gyakorolhatnak a IV. blokk süllyedésére és viszont,
  • illetve az új blokkok esetében eme kockázatok miként csökkenthetőek a lehető legkisebb mértékre.

A lap szerint a Paksi Atomerőmű IV. blokkjának élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklásában épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), mert túl általánosnak ítélte meg az eljárásokat. A paksiak októberben ígéretet tettek erre, a hivatal megadta az engedélyt az élettartam-hosszabbításra, így a blokk 2037 végéig működhet.