Újabb nagy terhet kapnak az élelmiszerüzletek, minden vásárlót érint

InfoRádió
2017. december 12. 12:23
2018 januárjától kötelező a háromszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletekben a hulladék üvegek visszavétele a vásárlóktól.

A felkészülésre alig marad idő, mivel kihirdetett rendelet még nincs, csak tervezet. A karácsonyi, szilveszteri vásárlási dömping időszakában kellene konténereket vásárolni, helyet kialakítani, van, ahol a boltban - írja a blokkk.com.

A szaktárca rendeletének napokban napvilágot látott tervezete szerint a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltoknak 2018. január elejétől kötelező lesz visszavenni a vásárlóktól a hulladék, használt, élelmiszereket tároló üvegeket. Ez nem betétdíjas rendszer, hanem egyszerű begyűjtés. Az új javaslat a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltokat kötelezné az új rendre. Ezek döntő részben a nagy hazai és nemzetközi láncok körébe tartoznak, csaknem kétezer üzlet válhat kötelezetté (figyelemmel kell lenni arra is, hogy nem az eladótér, hanem a bolt teljes alapterülete számít).

A rendelet tervezete szerint az üvegek visszagyűjtése több módon is végezhető, így konténerrel a bolt előtt, ami autóval is megközelíthető, így ez a megoldás a saját parkolóval rendelkező élelmiszerbolt számára jelenthet lehetőséget. De elhelyezhető a konténer a bolt előtt is, ha nem ütközik valamilyen városképi vagy közlekedési, biztonsági előírással. És marad egy végső megoldás is, a bolton belüli visszavétel.

Nagyon rövid a felkészülési határidő, a boltoknak be kell szerezniük a célnak megfelelő, biztonságos konténert: ne sérülhessen meg a vásárló a bedobott üveg szilánkjaitól, ne akadályozza a visszagyűjtés a vásárlók és az eladók mozgását. Ráadásul meg is kell állapodni egy üveghulladékot visszagyűjtő vállalkozással is az időnkénti elszállításról.