Nagy változások az iskolai büfékben

Infostart
2017. november 22. 20:09
Iskolabüfé fesztivált rendez a hétvégén az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Magyar Dietetikusok Szövetsége.

A fesztivált azért szervezik, hogy bemutassák a büféket üzemeltető vállalkozóknak, az iskolaigazgatóknak, az iskola-egészségügyi szakembereknek és a szülőknek, hogy lenne egészséges kínálatuk – mondta az InfoRádiónak Miháldy Kinga dietetikus. Az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetnek a diákok egészséges táplálkozására, mivel egyre nagyobb méreteket ölt a gyermekelhízás és az egészségtelen táplálkozásból származó betegségek száma.

Az iskolai környezetben is fontos az egészséges táplálkozás biztosítása, melynek része a közétkeztetés mellett a büfé kínálata. A hazai ajánlás előírja, hogy melyek azok a termékek, amelyeket forgalmazni lehet, a népegészségügyi termékadó (NETA) hatálya alá eső élelmiszerek nem tartoznak ebbe a körbe.

A szakértő azt ígéri, hogy a rendezvényen a büfékben dolgozók olyan szakmai felvilágosítást kapnak, mely jelentősen segíti őket munkájukban.

Sokan már átalakították kínálatukat a szabályoknak és a dietetikusok ajánlásainak megfelelően.

Sok múlik azonban az iskolavezetésen is – hívta fel a figyelmet Miháldy Kinga. Fontos, hogy az igazgató és a büfé üzemeltetője együtt dolgozzon azért, hogy a gyermekeknek megfelelő, egészséges ételeket adjon.

A fesztiválnak része lesz egy előadássorozat, mely során szakemberek adnak felvilágosítást az iskolai étkeztetéssel és a helyes táplálkozással kapcsolatban. A rendezvényre gyermekeket is várnak, akik játékosan elsajátíthatják az egészséges ételválasztást és táplálkozást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fesztivált szerveznek a diákok egészséges táplálkozásáért
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást