A felmérésből kiderült, hogy a napi fogyasztási cikkek tavalyi éves forgalmának több mint tizedét adják ki a friss zöldségek és gyümölcsök. Ez összesen 330 milliárd forintos vásárlást jelent – mondta Klucsik Zoltán. A háztartások átlagosan négy naponta vásároltak zöldséget, és hetente egyszer gyümölcsöt. A családok éves vásárlási mennyisége az előbbi esetében 165 kg, utóbbinál 89 kg – tette hozzá.
A tavalyi évben a legnépszerűbb gyümölcs az alma volt, megelőzve a dinnyét és a banánt. A zöldségfajták közül a burgonya áll az élen, ami az élelmiszerfajta teljes mennyiségének harmadát adja ki. Dobogós még a paradicsom és a vöröshagyma. A krumpli fogyasztása kissé csökkent az elmúlt évekhez képest, hiszen az egészségtudatos étkezéssel megnőtt az igény az azt helyettesítő batátára (édesburgonya). Ráadásul utóbbit már többen termesztik is Magyarországon.
A megkérdezettek több mint 53 százaléka piacon vásárolja a zöldséget és gyümölcsöt, megelőzve az áruházakat és zöldséges boltokat. Főként a hazai árukat keresik a vásárlók, illetve már nem a termék alacsony ára a legfontosabb számukra, hanem a jó ár-érték arány – hangsúlyozta az igazgató.