Riasztó adatok a magyar egészségügyről

InfoRádió
2017. november 13. 14:57
Magyarország az OECD-országok átlagának nagyjából a felét költi az emberek egészségére. A születéskor itthon várható 76 éves élettartam öt évvel kevesebb az átlagnál, és több területen a legrosszabbak között - derül ki az OECD legfrissebb egészségügyi jelentéséből.

A legtöbb OECD-országban javul az egészségügyi ellátás színvonala és hozzáférhetősége, de az egészségügyi kiadások mára kiteszik az országok GDP-jének átlagosan 9 százalékát. A lakosság egyre tovább él, ezzel együtt a mentális és a krónikus betegségek terhei is folyamatosan emelkednek – derül ki a Health at a Glance 2017 című jelentésből, amelyet a napi.hu szemlézett.

A születéskor várható élettartam 1970 óta több mint 10 évvel nőtt, egy OECD lakos ma átlagosan 80,6 évnyi életre számíthat. A legjobb a helyzet Japánban, Spanyolországban és Svájcban, ahol a születéskor várható élettartam 83-84 év. A 44-es listán 35. helyen Magyarország áll 76 évvel. Magyarország a várható élettartam hosszában Mexikót, Brazíliát, Lettországot, Litvániát, Kolumbiát, Oroszországot, Indonéziát, Indiát és Dél-Afrikát előzi meg.

A nők átlagosan öt évvel hosszabb élettel számolhatnak, mint a férfiak, a felsőfokú végzettségűek és az iskoláikat alapszinten befejezők születéskor várható élettartama közötti átlagos különbség 6 év.

Az OECD-államokban a halálozások több mint harmada iszkémiás szívbetegségre, stroke-ra, vagy valamilyen keringési betegségre vezethető vissza, minden negyedik halálesetet daganatos betegség okoz. A keringési betegségek halálozási rátája visszaesett, ezen beül az iszkémiás szívbetegségek miatti halálozás átlagosan a felére csökkent 1990 óta. A rákhalálozás 18 százalékkal mérséklődött. Magyarországon ugyanakkor a halálozási ráta az OECD-országok átlagos, 52 százalékos csökkenésével szemben 13 százalékkal mérséklődött.

Az OECD-országok átlagosan, vásárlóerő paritáson számolva 4 ezer dollárt költenek lakosaik egészségére évente,

a hazai kiadás 2100 dollár.

Az USA-ban fejenként 10 ezer dollárt költenek egészségügyre. A GDP-arányos átlagkiadás 9 százalék, míg Magyarországon a GDP 7,6 százalékát költik a területre.

Néhány fontosabb adat:

  • Mellrákhalálozásban a magyar adat a harmadik legrosszabb. Míg a százezer lakosra jutó OECD-átlag 24,9 haláleset, Magyarországon 31,5 a halálesetek száma.
  • Vastag- és végbélrák-halálozásban az első helyen áll Magyarország, a százezer lakosra jutó 23,9 halálesetet jelentő OECD-s átlaggal szembeni 43,9 halálesettel.
  • Magyarország a legtöbbet füstölő országok között van felnőtt lakosság 26 százalékának dohányzásával.
  • Az átlagos OECD-lakos évi 9 liter tömény alkoholt fogyaszt. A magyar áltag meghaladja ezt, megközelíti a lakosonkénti évi 11 litert.
  • A magyar népesség 30 százaléka elhízott. Az élbolyban Mexikó, Új-Zéland és az Egyesült Államok szerepel még.

Jó hír viszont, hogy a gyerekkori leukémiás halálozásban a 100 ezer gyerekre jutó 0,4 -es magyar adat még az OECD 0,6 -es átlagától is lemarad,