Így rendeznék a pártok a diákokat ért károkat

Infostart
2017. október 19. 14:07
Heves politikai vitát váltott ki az Országgyűlésben a Czeglédy-ügyben érintett diákok kárrendezésére benyújtott kormánypárti javaslat.

Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely!, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője – ügyvédként korábban az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátó politikus – és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik hónapok óta eljárás. A gyanú szerint 2011 és 2016 között diákmunka közvetítésével foglalkozó céghálózata segítségével társaival elkerülte a tevékenységük után fizetendő közterheket, csaknem 3 milliárd forintos vagyoni kárt okozva mindezzel a költségvetésnek.

A mintegy ezer érintett diák meg nem fizetett munkabére utáni kár rendezéséről szóló határozati javaslat országgyűlési vitájában Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője aláhúzta, hogy nem vitatják, hogy a büntetőeljárás lefolytatása, illetve a bűncselekmény tényének megállapítása az erre hivatott szervezetek hatásköre. „Egy alapos gyanú szerint elkövetett bűncselekmény károsultjai, akik ráadásul fiatalok és diákok, dolgoztak és nem kaptak fizetést, azok a lehető leghamarabb kaphassák meg az őket megillető jövedelmet.” – fogalmazott a politikus.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára az elmúlt évek szocialistákhoz köthető visszaéléseinek felsorolása után rámutatott, hogy megvan a jogi lehetőség arra is, hogy a kárrendezés költsége ne az államot terhelje: „gyakorlatilag nem mentesülnek a felelősség, illetve az anyagi követelés alól azok a személyek és cégek, akik ebben érintettek voltak”.

Bóna Zoltán, a Fidesz vezérszónokaként az egész baloldal politikai felelősségéről beszélt a Czeglédy-ügy nyomán. „Indokolt annak vizsgálata, hogy a Humán Operátor Zrt. tevékenységének volt-e köze azon balliberális pártok finanszírozásához, amelyeknek a mai napig képviselője a szombathelyi közgyűlésben” – jelentette ki.

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónokaként úgy látta, hogy a diákok, akik nem kapták meg a munkabérüket, teljes joggal vannak felháborodva, ám ha a Fidesz valóban segíteni akarna a hozzájuk hasonló károsultakon akkor lehetővé tenné, hogy a büntetőeljárások alatt is kifizethessék az érintett cégek – zárolt vagyonukból – az adóhatóság felügyelete alatt a munkabéreket. Szerinte az ügy „hazug állításokkal, mesterségesen felnagyított probléma megoldásának látszatát keltő, de valójában arra alkalmatlan eszköz, politikai hisztériakeltés és figyelemelterelés.” Felháborítónak tartotta továbbá, hogy a kormánypárti képviselők „megpróbálják úgy beállítani ezt a dolgot, minha ez a Magyar Szocialista Pártnak vagy a baloldalnak” a finanszírozását célozná.

Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka támogatta a diákok kárának rendezését, ám a szombathelyi önkormányzat határozatai nyomán álszentnek nevezte a Fideszt. „Nem voltak hajlandóak a Czeglédy-ügyet kivizsgálni úgy ahogy kellett volna, egyértelmű az, hogy önök Szombathelyen az MSZP-vel összeborulva mutyiznak, dolgoznak, korrupciógyanús ügyekbe keverednek” – fejtette ki a politikus.

A diákok kárrendezési határozatáról várhatóan még októberben szavazhat az Országgyűlés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Parlamenti vita a Czeglédy-ügy kárrendezéséről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást