Kettős támadás a magyar halak ellen

Infostart
2017. október 10. 07:58
Természetes vizeink halállományát számos környezeti és emberi tényező veszélyezteti, ám egy 2013-as törvény átfogó védelmet biztosít őshonos halainknak – tájékoztatta a Magyar Időket a földművelésügyi tárca. A betelepítések mellett az élőhely védelme is hangsúlyt kap a jogszabályban, továbbá a jellemzően bűnszövetkezetben elkövetett orvhalászatot is szigorúbban büntetik.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013-as törvény is számos intézkedést hozott vizeink őshonos halállományának megóvására és fenntartható hasznosítására – mondta a Magyar Időknek Vincze Nikolett, a Földművelésügyi Minisztérium sajtósa. Hozzátette, a jogszabály számos halfajra bevezették a méret- és darabszám-korlátozást, valamint a tilalmi időt, néhány rendkívül lecsökkent állományú őshonos faj foghatóságát meg is szüntették – tette hozzá.

Vincze Nikolett arra is kitért: mivel az új ágazati törvény már tiltja a természetes vizek halainak halastavakba telepítését, egyre elterjedtebb az a gyakorlat, hogy haltermelő létesítményekben „állítják elő” a mesterséges vizekbe telepítendő ivadékokat. Hozzátette: a jövőben ebben a formában lesz megoldható a keszegfélék, valamint a compó és a sügér halastavi pótlása is.

A kommunikációs szakember felhívta a figyelmet: hosszabb távon leginkább az ívóhelyek hiánya, vagy emberi átalakítása veszélyeztetheti az őshonos halak állományának fennmaradását. Az elárasztott szárazföldi növényekre ívó halak szaporodására különösen kedvezőtlen beavatkozások közül kiemelte a folyók beszűkített ártereit, valamint a vízkormányzást, amellyel a tavak és tározók kiöntését akadályozzák meg, továbbá a folyók duzzasztott szakaszairól is fokozatosan eltűnnek az erősen áramló, tiszta kavicsos aljzatot igénylő fajok. Rámutatott: ezeket a negatív hatásokat a még meglévő szaporodási helyek megóvásával és újak létrehozásával kompenzálni lehet. Utóbbira példa az FM háromszor százmillió forintos támogatásával tavaly indított program, amelynek részeként a Balaton és vízrendszere, a Ráckevei-Duna, a dömsödi holt Duna-ág, valamint a Tisza-tó területén végeztek halélőhely-fejlesztést.

Az orvhalászat jelentette problémával kapcsolatban Vincze Nikolett elmondta: a büntető törvénykönyv módosulásával szabadságvesztéssel sújtható vétséggé vált ez az illegális tevékenység, amelyet mára jellemzően nagyobb csapatban, bűnszövetkezetben követnek el.

Az FM sajtósa a halászatot korlátozó intézkedésekkel összefüggésben kifejtette: csak a kereskedelmi célú halászati engedély kiadása szűnt meg, ám továbbra is kiadható az ökológiai – például az inváziós fajok kifogását célzó –, illetve a bemutatási célú halászati jogosítvány. Emellett változatlanul lehetőség van a szabadidős, rekreációs halászatra, amely az ehhez engedélyezett hálós eszközzel nyújt lehetőséget e kedvtelés hódolóinak.