Veszélyben a büdzsé - lapszemle

InfoRádió
2017. október 3. 07:14
Negyvenezer hiteles van továbbra is bajban - olvasható a Magyar Nemzetben. A Világgazdaság szerint csökkent a veszteséges pénzügyi vállalkozások száma.

Tízezrek vannak hitelcsapdában – írja a Magyar Nemzet. Major Gábor, a Máltai Szeretetszolgálat Hitel-S nevű programjának vezetője elmondta, hogy továbbra is családok tízezrei küszködnek krónikus eladósodottsággal, ráadásul még mindig gondot jelent a sokak számára földolgozhatatlan információmennyiség, amit számos hitelfelvevő nem tud értelmezni. Major Gábor hozzátette: 180 ezren tudtak élni az előtörlesztés lehetőségével, míg 40 ezer család adósságát – és otthonát – a nemzeti eszközkezelő vette át, ugyanakkor szintén körülbelül 40 ezer hitelesen nem sikerült segíteni. 

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy több mint 635 millió forint vis maior támogatás és 968 millió forint rendkívüli szociális támogatás odaítéléséről döntött a belügyminiszter, utóbbiról a nemzetgazdasági miniszterrel közösen. A legnagyobb segítséget, több mint 55 millió forintot a Hajdú-Bihar megyei Komádi kapta, de a szintén a megyében levő Polgár és a békési Doboz is csaknem 40 millió forintos rendkívüli szociális támogatást kapott. 

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy csökkent a veszteséges pénzügyi vállalkozások száma tavaly. A lap a Magyar Nemzeti Bank összesítésére hivatkozva kiemeli, hogy 57 vállalkozás zárt negatív adózott eredménnyel, szemben az egy évvel korábbi 79-cel, miközben a bejegyzett szereplők száma változatlanul 250 körül maradt.

A Portfolio arról közöl cikket, hogy eddig nem látott veszély fenyegeti a költségvetést. A portál egy friss banki elemzésre hivatkozva hangsúlyozza, hogy szakértők szerint az idei költségvetés eddigi számai alapján a kormány idén költekezhet a rendelkezésre álló mozgásteréből, a legutóbbi államadósság-adatok és az uniós források beérkezése körüli bizonytalanság azonban átírhatja ezt a forgatókönyvet, a számok ugyanis megakadályozzák a kormány fiskális politikáját. 

A Napi.hu arról ír, hogy elkészült az ötszázezredik Audi Győrben a teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyár 2013-as indulása óta. Az új Q-modellek gyártásához egy nyolcvan ezer négyzetméter alapterületű karosszériagyár épül, amelyben hétszáz robot dolgozik majd. Az építési munkálatok 2016 nyarán kezdődtek és még az idén ősszel befejeződnek. 

A Pénzcentrum arról készített összeállítást, hogy milyen lakásokban élnek a magyarok. Egy friss felmérés szerint a 30-59 év közötti lakosság többsége saját vagy részben saját tulajdonú ingatlanban lakik, amelynek fele családi ház. A községekben 94 százalék az önálló családi házak aránya, Budapesten viszont a megkérdezettek mindössze 12 százaléka lakik családi házban. Jelentős a családi házak fölénye, országosan a lakosság 54 százaléka lakik önálló családi házban. A téglából épült társasházban lakók aránya 19 százalék, a panellakásokban a megkérdezettek 18 százaléka, ikerházban vagy sorházban pedig mindössze 8 százalékuk él.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást