Ilyen lesz a városligeti park

InfoRádió / MTI
2017. szeptember 26. 21:31
A városligeti parkrehabilitáció ősszel induló, első ütemének kiviteli terveit mutatták be a tervezők kedden Budapesten.

A tervező Garten Studio 118 szervezet 558 javaslatának felhasználásával készítette el júniusra a Városliget parkrehabilitációs vázlattervét, majd szeptemberre az első ütem kiviteli terveit - közölte Persányi Miklós miniszteri biztos a hetedik Liget Park Fórumon, hozzátéve: elkészült a Városligeti Faápolási Protokoll is.

Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője elmondta: az első ütem során megújul a Szépművészeti Múzeum környezete, a Hermina út mellett új kutyafuttatót alakítanak ki, megújítják a Vakok kertjét, amely mellett új sportpálya is létesül, a tervek szerint 2018 tavaszára.

Persányi Miklós a parkrekonstrukció első üteméről szólva elmondta: annak elemeit igyekeztek körültekintően kiválasztani, miközben folyamatos egyeztetéseket folytattak az érintettekkel.

  • Az egyik parkhasználói csoport a környékbeli gyerekek és a szabadtéri sport lehetőségeit kereső felnőttek, számukra már az első ütem keretében sportpályát alakítanak ki a szintén jövő tavaszra felújítandó Vakok kertje mellett, a most megvalósuló sportfunkciók a későbbi ütemek során azonban még jelentősen bővülnek majd.
  • A kutyások számára a parkrekonstrukció során kettő, az első ütemben egy kutyafuttató épül. Az új kutyasportpálya a Hermina út mellé, egy épületegyüttes helyére kerül; a kutyák itt nemcsak futhatnak, de pancsolhatnak, áshatnak, kipróbálhatják az ügyességüket is.
  • Az épület rekonstrukciójának lezárulta után megújul a Szépművészeti Múzeum környezete is, ahol sétára, rekreációra alkalmas környezet létesül 2018-ra.
  • Megújul a közműhálózat és a közvilágítás, számos illemhelyet alakítanak ki, kerékpártárolókat, szelektív hulladékgyűjtőket, információs táblákat helyeznek ki, és az akadálymentesítés is megvalósul.
  • Eközben megkezdődik a faállomány megújítása, ami a beteg és balesetveszélyes, valamint az invazív fajok pótlását jelenti értékes, várostűrő fajokkal - közölte a tervező, hozzátéve: az első ütemben 39 fát vágnak ki, 67-et ültetnek, míg 19-et átültetnek.