Kiderült, mit gondolunk a december 24-i munkaszüneti napról

InfoRádió
2017. szeptember 25. 15:07
A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezés kapcsán a Magyar Szakszervezeti Szövetség internetes – nem reprezentatív – közvélemény-kutatást végzett, s a válaszolók 96 százaléka egyetért a referendum céljával, 96 százalék pedig az aláírásával is hajlandó lenne azt támogatni.

„Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?” – kérdezte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, és erre 96 százalék volt az igenek aránya. Csaknem 94 százalék pedig azt állította, hogy hajlandó lenne aláírásával is támogatni a kezdeményezés sikerét - írta közleményében a szövetség.

Az emberek nyolcvan százaléka hallott már arról, hogy népszavazás lehet december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról – derült ki a kutatásból. A nem reprezentatív felmérés szerint a mintegy ezer válaszoló 88 százaléka azt is tudja, hogy amennyiben összegyűlik kétszázezer érvényes aláírás, a parlamentnek el kell rendelnie a referendumot.

  • A válaszolók nem egészen 34 százalékának kell dolgoznia szenteste napján,
  • csaknem 23 százalékuk azért maradhat otthon, mert a munkáltató az évi rendes szabadsága terhére „munkaszünetet” rendel el,
  • a foglalkoztatottak majdnem 19 százaléka pedig úgy töltheti otthon ezt a napot, hogy valamelyik szombaton le kell dolgoznia.
  • A többiek inaktívak – alapvetően nyugdíjasok –, ezért nem válaszoltak.

Nagypéntek

A MASZSZ a nagypénteki munka szüneti napra is rákérdezett. A kormánypárti politikusok kezdeményezésére munkaszüneti nappá nyilvánított na Jézus Krisztus kereszthalálának napja. A megkérdezettek 85 százaléka ismeri ezt a döntést. Arra a kérdésre viszont, tudta-e, hogy december 24-e Jézus születésének napja, 99 százalék volt az igenek aránya. Ha maguk dönthetnének, az emberek mintegy 94 százaléka inkább a szenteste napját szeretné munkaszünetté nyilvánítani.