Egyre komolyabb intézkedések a börtönökben

Infostart
2017. szeptember 20. 11:53
Nem ritkaság, hogy az elítéltek jelen vannak a közösségi oldalakon. A Facebookon például posztolnak: megírják a véleményüket vagy az igazukért harcolnak - írta a Magyar Idők.

A jelenség világszerte problémát jelent. "A magyar börtönökbe nemzetközi összehasonlításban kevés tiltott tárgy kerül be, ám itthon is egyre komolyabb intézkedésekkel próbáljuk csökkenteni a számukat" – mondta a Magyar Időknek  Orosz Zoltán bv-őrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője, aki szerint az elítéltek profilját többnyire nem a rabok használják, hanem valamelyik közeli hozzátartozójuk.

A tiltott tárgyak visszaszorítása érdekében

  • tovább szigorították a biztonsági intézkedéseket és a személybeléptetési rendszert,
  • többlépcsőssé tették a csomagok, levélküldemények átvizsgálását.

A szankció nem véletlen, a hozzátartozók ugyanis egyre leleményesebbek: konzervdobozba vagy ruhába rejtik az eszközöket, nemrég pedig egy pingpongütőbe beépített telefont szűrtek ki a csomagok ellenőrzésekor a bv-őrök.

"Minden erőfeszítésünk ellenére előfordul, hogy a fogvatartottak kommunikálnak ezeken az eszközökön, ez azonban az esetek túlnyomó részében csak időleges, mivel a folyamatos belső ellenőrzések miatt hamar lebuknak" – reagált minderre Orosz Zoltán.