Elképesztően veszélyes egy gyógyszer európai használata

Infostart
2017. szeptember 17. 10:57
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozik ahhoz az öt európai madár- és természetvédelmi szervezet által kezdeményezett keselyűvédelmi kampányhoz, amelynek célja egy hatóanyag, a diclofenac betiltatása - mondta az InfoRádióban Orbán Zoltán, a szervezet szóvivője.

Ez egy megismételt összefogás, 2014-ben már volt kampány az állat-, sőt az embergyógyászatban is használt gyulladáscsökkentő szer, a diclofenac ellen – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, hozzátéve, hogy ez ugyanis nagyon veszélyes a keselyűfajokra.

„Ázsiában széles körben használják a szarvasmarhák gyógyászatában. Annak ellenére, hogy a szabadba került tetemek egy százalékában található meg ez az anyag, tíz év alatt majdnem kiirtotta az indiai szubkontinens keselyűállományának 99 százalékát, majdnem teljesen eltűntek a keselyűk. Ott be is tiltották ezt a hatóanyagot.

Elképesztően veszélyes, hogy Európában ennek ellenére használható.”

A mostani, ismételt kampányt meghirdető öt európai egyesület és a Madárvédelmi Szervezetek Világszövetségének európai és közép-ázsiai szervezete kezdeményezte azért, hogy az Európai Unió tiltassa be ezt a szert – hangsúlyozta Orbán Zoltán.

„Az elmúlt évtizedek kemény természetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően megmenekült, sőt helyenként erősödik is az európai keselyűállomány. Ha azonban a szer olyan problémákat okoz, mint India térségében, a több évtizedes munka és a beleölt sok milliárd euró el fog veszni.”

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hozzátette, ez

a hatóanyag kiváltható hasonló hatékonyságú és mechanizmusú, de a vadon élő keselyűkre, sasokra nem veszélyes szerekkel.

„A kutatások igazolták, hogy nemcsak a keselyűk érzékenyek erre a hatóanyagra, hanem fokozottan védett európai sasfajok is, ezek közé tartozik a parlagi sas, aminek uniós állományának 75 százaléka Magyarországon él.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pusztítja a keselyűket egy gyulladáscsökkentő hatóanyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást