Kezdődik a fűtésszezon, fontos döntést kell meghozni

InfoRádió
2017. szeptember 14. 11:08
Pénteken megkezdődik a fűtési időszak a távhőszolgáltatásban, amelynek során a fogyasztóknak nem árt több dologra is odafigyelniük.

A fővárosban sokan a tényleges fogyasztás után szeretnék fizetni a számlákat: ez esetben viszont ezt jelezni kell külön a szolgáltató felé, és erre elszámolási időszakonként is mindössze egy alkalommal van lehetőség - hívja fel közleményében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Szeptember 15-től tart 2018. május 15-ig a következő távfűtési időszak,

ami egységes Magyarországon, a díjfizetés egyes részletszabályai azonban akár településenként eltérőek lehetnek.  A fővárosban

a távhőszolgáltatás számlázása két módon is történhet:

fizethetik a fogyasztók havonta a számlát a ténylegesen mért fogyasztás alapján, ez a havi számlázás, vagy a fizetés történhet a szolgáltató által megajánlott havi átalányfogyasztás alapján, ez az egyenletes díjfizetéssel történő számlázás, amikor is végig ugyanannyit fizet a fogyasztó havonta az egyes részszámlákban, és az elszámolási időszak végén kap csak egy elszámoló számlát.

A budapesti fogyasztók, ha nem jelzik külön a távhőszolgáltatónak, melyik számlázási módot választják, automatikusan részszámlákat kapnak, és a fogyasztó a hődíj számlázásának módját elszámolási időszakonként egy alkalommal változtathatja csak meg. 

Ha nem fizeti a fogyasztó a távhő díját, akkor csökkentik a fűtési célú hőellátáshoz szükséges hőmennyiséget legfeljebb 50 %-kal, sőt, a használati melegvíz-fűtést teljesen megszüntetheti a szolgáltató.

A fogyasztóknak kötelességük beengedni a szolgáltató embereit, ha arra szükség van a mérők leolvasása vagy ellenőrzése érdekében. Az ellenőrzésre – a veszélyhelyzetet kivéve – csak munkanapokon van mód, reggel 8 és este 20 óra között. Ha a lakásba való bejutást nem biztosítják – kétszeri írásbeli, eredménytelen felszólítást követően – a távhőszolgáltató akár gyorsított bírósági eljárást, úgynevezett nemperes eljárást is igénybe vehet a lakásba való bejutás érdekében, és jogi úton is kikényszerítheti.