Elég érett a gyerek az iskolára?

Infostart
2017. augusztus 31. 06:03
Fizikális érettség, kognitív tudás és szociális készségek - ezt a három területet vizsgálják, amikor egy gyermek iskolaérettségét mérik fel. Gál Edit óvodapedagógus azt mondja: tapasztalataik szerint az utóbbi években a legtöbb gyermek a szociális érettség terén mutat elmaradást, ezen pedig a kortárs csoportokban való részvétel segíthet. A szakember hangsúlyozta: legjobban az óvodapedagógusok tudják felmérni, hogy egy gyermek megérett-e az iskolakezdésre.

Iskolaérettség címén különböző sztenderdizált módszerekkel három nagy területet vizsgálnak a pedagógusok, gyógypedagógusok:

  • fizikális érettség
  • kognitív tudás
  • szociális érettség.

Az utóbbi években a szocialitás területén érzékelhetőek hiányosságok a gyerekeknél - mondta el Gál Edit óvodapedagógus.

„Ez a társakkal, felnőttekkel való kapcsolatteremtést, az egymás megsegítését és a toleranciát, az iskolához szükséges érzelmi felkészültségüket jelenti.”

A tapasztalatok szerint nagy különbségek vannak a nagycsoportos és az első osztályos gyerekeknél, és hatéves korukban az egyéni fejlődésük üteme is eltérhet - jelezte a Kincsem Sziget Óvoda és Varázshíd Tanoda vezetője.

„A társas kapcsolatokban való felkészülésben nagyon fontos az óvoda és az óvópedagógusok szerepe, hiszen közösségben nevelkednek a gyerekek. Ha a szülők segíteni akarják a szociális fejlődést, akkor azt közösségi élet biztosításával tudják megtenni. Ennek köszönhetően a nagycsoport végére a kognitív tudás eléri azt a fejlettségi szintet, ami lehetővé teszi az iskolakezdést.”

A korábbi években a szülők által ragaszkodtak ahhoz, hogy a hatéves életkor betöltése után a gyerekek menjenek iskolába - mondta az óvópedagógus. Gál Edit hozzátette, manapság egyre inkább úgy gondolják, várni kellene.

„A pedagógusok közül sokan úgy vélik, hogy a korábbi életkorokban fogékonyabbak a gyerekek bizonyos tudásanyag befogadására, de vannak olyan területek, amelyekben nem biztos, hogy érettek az iskolára.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elég érett a gyerek az iskolára?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást