Putyin hamarosan újra Magyarországra jön

Infostart
2017. augusztus 30. 12:51
A Népszava értesülése szerint Vlagyimir Putyin jövő év elején újra Magyarországra látogat. A lap úgy tudja, hogy az orosz elnök a Debreceni Egyetem díszpolgári címét fogja átvenni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta az újság információját.

Vlagyimir Putyin azért kapott díszpolgári címet a Debreceni Egyetemtől, mert a Roszatommal kötött megállapodás értelemében ez az intézmény gondoskodhat a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges szakemberek utánpótlásáról.

Az egyetem szenátusa augusztus 18-án, Putyin budapesti útja előtt tíz nappal 90 százalékos szavazattöbbséggel döntött az orosz elnök kitüntetéséről, ami ellen sokan tiltakoznak: politikai pártok és magánszemélyek is. Útjára indítottak egy petíciót, több százan pedig az egyetem Facebook-oldalán fejezik ki a felháborodásukat, és egyúttal lepontozzák az intézményt. Az egyetem ezt látva megszüntette az oldal értékelési funkcióját és törli a döntését bíráló kommenteket.

Körösparti Péter, az egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviseletének elnöke a HVG-nek azt mondta: ő is megszavazta a kitüntetést, mert Putyin nem szerepel a háborús bűnösök listáján, és most tesz valamit az intézményért.

A díszpolgári címet egyébként Debrecenben szerették volna átadni, de az orosz elnök végül úgy döntött, hogy egyenesen Budapestre utazik.

A Népszava értesülése szerint azonban jövő év elején, tehát még az országgyűlési választás előtt ismét Magyarországra jön, és akkor már átveszi a kitüntetését. A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta az újság információját.

A Debreceni Egyetem díszpolgári címét elsőként Habsburg György utazó nagykövet, a Magyar Vöröskereszt volt elnöke kapta meg 2014-ben, 2016-ban pedig Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök vehette át ezt a kitüntetést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Putyin év elején átveheti a díszpolgári címét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást