Így kell felkészülni az iskolakezdésre

Infostart
2017. augusztus 30. 11:40
Leginkább "fejben", vagyis a feladatokra koncentrálva kell megkezdeni a gyermeknek a felkészülést az iskola megkezdődésére - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó gyermekpszichológus. Gyarmathy Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos helyzetekben nagyon komolyan kell venni azt, ha a gyereknek nincs kedve iskolába menni.

Jó, ha szellemileg felkészülten kezdi a gyerek az iskolát – hívta fel a figyelmet a gyermekpszichológus. Gyarmathy Éva azt javasolja, kezdjük el mondogatni, mikor kezdődik az iskola, és addig mi mindent kell elintézni.

„A gyerekkel együtt fel kellene építeni egy rendszert, hogy a következőkben hogyan fog kinézni az élete. Az együtt fontos, akár elsős, akár középiskolás gyerekről van szó, hogy legalább ennyiben a sajátjának érezze a problémát, a feladatot.”

Ezen a héten sem kell hanyagolni a strandolást, inkább

a lelki felkészülésen, a megtervezésen van a hangsúly

- emelte ki a gyermekpszichológus.

„Ezzel azt tanulja meg a gyerek, hogy a feladatokra fel kell készülni. Ez minden munkafolyamatnál is fontos lenne, hogy pontosan tisztában legyen azzal, mi fogja ott várni, és azzal hogyan tud megküzdeni.”

Gyarmathy Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy azt nagyon komolyan kell venni, ha a gyerek valóban nem akar iskolába menni. A gyermekpszichológus hozzátette, annak biztos, hogy valami komoly ok húzódik a hátterében, amit ki kell deríteni.

„A gyerek számára az iskola nem elérhető, vagy túl okos hozzá, vagy valamilyen részképességei nem illenek oda. Általában az van, hogy az oktatás nem felel meg a gyereknek, vagy az iskola, az osztály légköre nem megfelelő. Sokszor egy pedagógus tud akkora szorongást okozni, hogy a gyerek úgy éli meg, az egész iskola a probléma.”

Gyarmathy Éva hangsúlyozta, sokszor ebben a szülők sem segítenek, például azt mondják: „meg kell küzdened ezekkel, hiszen ilyen az élet”. Ez féligazság, nem minden csip-csup dologért kell lépni, de oda kell figyelni – fűzte hozzá a gyermekpszichológus.

„Ha azonban fiziológiás jelei is vannak: a gyerek gyakran beteg, fáj a hasa, feje, az csöndes felkiáltójel.

Komolyan kell venni azt is, ha a gyerek hangulata nagyon megváltozik”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Így kell felkészülni az iskolakezdésre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást