Vége a politikai vakációnak

InfoRádió
2017. augusztus 25. 08:56
Visszatért szabadságáról Orbán Viktor miniszterelnök, és három hét után először ma összeül a kormány. Kezdődik a politikai szezon és a választási kampány.

Orbán Viktor augusztus elsejétől volt szabadságon, egy helyi vendéglős Facebook-bejegyzésének tanúsága szerint a horvátországi Krk szigetén nyaralt. Távollétében Semjén Zsolt helyettesítette, aki kedden ment el szabadságra. Csütörtökön már lett volna Kormányinfó is, de azt végül lemondták. Ma viszont már összeül a kormány, amelynek sűrű volt az első féléve. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutolsó, júliusi Kormányinfóra hozott néhány számot erről.

„2017 első félévében

  • 17 kormányülés volt,
  • 130 előterjesztés,
  • a gazdasági és a stratégiai kabinet összesen 32 ülést tartott,
  • 617 előterjesztést,
  • 22 ezer oldalnyi terjedelemben tárgyaltunk meg.”

Augusztus huszadika után hagyományosan elkezdődik a politikai szezon, és vele együtt most a 2018-as országgyűlési képviselőválasztás kampánya is. Orbán Viktor szeptember másodikán a Somogy megyei Kötcsén, a Dobozy-kúria kertjében tartandó Kötcsei Pikniken, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén beszél a kormányoldal őszi és tavaszi politikai irányvonaláról. Június végén, a Fidesz „Álljunk ki Magyarországért! nevű országjáró rendezvénysorozatának záróeseményén a választási kampányra utalva azt mondta, hogy a meleg nyár után forró ősz következik. Arra kérte a híveit, hogy ne legyenek nagyképűek.

„Semmi fellengzősség és semmi nagyképűség! Csak a szikár tény. Mi a magyar emberek oldalán állunk, a magyarok pedig támogatják a kormányt Brüsszellel és Sorossal szemben. Nem fogjuk hagyni, hogy Soros nevessen a végén.”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter is nagyon durva kampányra számít. Lázár János már most provokációk szervezésével vádolja az ellenzéket.

„Provokációk sora következik majd szeptembertől jövő tavaszig, amikor a parlamenti választás lesz. Nincs kétségem, hogy durva választási kampány, aminek ez is része, ehhez hozzá kell szokni.”

Az Országgyűlés várhatóan csak szeptember 18-án ül össze először, ezért a parlamenti frakciók is csak a hónap közepén kezdik meg a munkát. Ilyenkor általában kihelyezett frakcióüléseket tartanak: a Fidesz és a KDNP képviselői várhatóan Velencén, a MSZP-sek Hajdúszoboszlón, a Jobbikosok pedig Siófokon gyűlnek össze, és valahol vidéken tanácskoznak majd az LMP-sek is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vége a politikai vakációnak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást