Váratlan ok törheti meg az ingatlanpiaci rohamot

InfoRádió
2017. július 18. 07:52
Kormányzati beavatkozásra is szükség lehet az építőipari munkaerőhiány kezelésében az Ingatlanfejlesztői
Kerekasztal Egyesület alelnöke szerint, vagyis az ukrán munkavállalók behozatala mellett átképzésekkel is orvosolni kellene a problémát. Kovács Attila a Magyar Időknek azt mondta: a piacon érzékelhető harmincszázalékos áremelkedés ütemezési nehézségekhez, az átadások csúszásához vezethet.

Az ágazatban 2016-ban megkezdődő fellendülés az idén is folytatódik, amit a beruházási érték és a hozamok, a kereslet, a bérbeadottsági mutatók és a bérleti díjak egyaránt mutatnak – mondta a Magyar Időknek Kovács Attila, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) nemrég megválasztott alelnöke, a Horizon Development Kft. ügyvezető partnere. Az alelnök kifejtette: a hazánkban is egyre jelentősebb nemzetgazdasági tényezőt jelentő ingatlanfejlesztési szektorban – a korábban megszokotthoz hasonlóan – az irodafejlesztés a legmeghatározóbb terület, amelyet nem sokkal lemaradva követnek a lakóingatlan-beruházások.

Noha a tavalyi adatok szinte elhanyagolható szállodafejlesztési tevékenységet mutattak, az IFK e területen is számottevő növekedési lehetőséget lát.

A teljes ingatlanfejlesztési ágazatot figyelembe véve idén az elmúlt évtized legkiemelkedőbb eredményét várjuk – emelte ki Kovács Attila.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a kedvező piaci és növekedési kilátások megvalósulásának legnagyobb kockázata az építőipari kapacitáshiány.

A piacon már jelenleg is csaknem 30 százalékos építőipari áremelkedés érzékelhető, amely részben felelőssé tehető a több fejlesztésnél tapasztalható jelentős határidőkésésért, ütemezési nehézségekért – magyarázta.

Mivel a bérszínvonal továbbra is elmarad a nyugat-európai szinttől, az elvándorlás miatti munkaerőhiány is jelentős gondokat okoz a szektorban.

Ennek megoldása lehet a rejtett munkaerő bevonása átképzéssel, ami középtávon jelenthet gyógyírt, rövid távon pedig a munkaerőimport, például Ukrajnából, ideiglenes munkavállalási engedéllyel – fejtette ki Kovács Attila.

A szakember hangsúlyozta: az IFK kormányzati beavatkozást tart szükségesnek, hogy megállítsák a helyzet további romlását, megakadályozva ezzel a nagyberuházások ellehetetlenülését.