Nem a pénzzel, hanem a szakemberhiánnyal van a probléma az oktatásban

Infostart
2017. július 10. 11:12
Készül az a koncepció, amely egyszerűbb átképzést biztosít az oktatási hiányszakmákban, mint például a logopédus vagy az iskolapszichológus – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke. A teljes beszélgetést ma 18 órától hallhatják.

„Év elején elég sokat hallottam arról, hogy a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási nehézségekkel küszködő gyermekeknek a kezelésére kevesebb költségvetési forrás van. Ez nem igaz” - jelentette ki Solti Péter.

Hozzátette: ez természetesen a költségvetésben tervezve van, így ez a szakszolgálatok számára egyértelmű jelzés, és ezt a jelzést elég sok helyen megtette maga is.

„Ott, ahol kimutatható, hogy egyébként még hány fős gyógypedagógiai kontingensre van még szükség az adott feladat ellátásához, ezt

a forrást a tankerületi központ minden esetben biztosítani fogja

– és ez így is történik” - jelentette ki a Klebelsberg Központ elnöke.

Hozzátette: a gyógypedagógus álláshirdetések száma is ennek megfelelően nőtt az elmúlt időszakban.

Solti Péter úgy véli, hogy nem a költségvetési forrással vagy ennek a rendelkezésre állásával van a probléma, hanem azzal, hogy nincs elég gyógypedagógus. Ez sokkal nehezebb kérdés.

„Arról kell majd gondolkodni, hogy milyen olyan szakterületek vannak, amikre egyszerűbben lehet az átképzést vagy a továbbképzést kialakítani. Tehát hogyan lehet mondjuk a logopédushiányt vagy az iskolapszichológus hiányt valamilyen szintű átképzéssel rövidebb idő alatt teljesíteni úgy, hogy egy meglévő kollégának a továbbképzésére koncentráljunk, és őt motiváljuk ebben” - mondta a Klebelsberg Központ elnöke.

„Ezzel kapcsolatban Sipos Imre miniszteri biztos dolgozik egy nagyon komoly koncepción, és ahogy elkészül vele, megfelelő tájékoztatást fog adni”

- tette hozzá Solti Péter.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják ma este hat órától itt, az InfoRádióban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem a pénzzel, hanem a szakemberhiánnyal van a probléma az oktatásban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást