A nagy fagylaltátverés: hihetetlen trükkök

InfoRádió
2017. július 10. 05:50
Egy finom fagyinál nincs is jobb a nyári hőségben, de egyáltalán nem mindegy, hol vásároljuk meg a jeges édességet.

A fagylalt érzékeny a külső hőmérsékletre, jó táptalaja lehet a baktériumoknak, ezért a fagylaltozó kiválasztásakor ne csak a fagylalt nevét, színét figyeljük, hanem a higiénés körülményeket is. Fontos például, hogy a pultban dolgozók ápoltak, ruhájuk tiszta legyen. Kiszolgáláskor a pénzt és a fagylaltot külön kezeljék, vagyis ne ugyanazzal a kézzel adják a fagyit, amivel elvették a pénzt - sorolta cikkében a Pénzcentrum.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerint az alábbi 8 pontra érdemes különösen odafigyelni.

  • 1. A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.
  • 2. A fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
  • 3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot nem szabad ráönteni a régire.
  • 4. Figyeljük meg a díszítést! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.
  • 5. A fagylalt ne legyen kőkemény, de ne is folyjon.
  • 6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal be kell tenni a hűtőpultba és nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
  • 7. Az adagolókanalat ne mártsák piszkos vízbe, ne töröljék ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban legyen kanálmosó, tiszta vízzel.
  • 8. A tölcsért szalvétával fogják meg és azzal adják át.

Kerüljük a gyanús helyeket!

A portál cikke szerint messziről érdemes elkerülni az úgynevezett "albán fagyizókat", ahol gyenge minőségű alapanyagokból rossz fagylaltot készítenek, majd ezekből nagy adagokat viszonylag olcsón árulnak. A jelenség ma már nem kapcsolható egyetlen nemzetiséghez, vannak macedónok, horvátok, és sajnos elég sok magyar cég is próbálja ezt az üzleti modellt követni.

Ezeken a helyeken könnyen előfordulhat akár az is, hogy

a gyümölcsfagylaltok egyetlen dekányi valódi gyümölcsöt sem tartalmaznak, csak aromákat és színezékeket.

Szerencsére azonban már a következő szezonban az élelmiszerkönyv tervezett változtatásával kiszűrhetőek lennének azok, akik silány minőségű, aromákkal és térfogatnövelőkkel felturbózott árut kínálnak a vásárlóknak. Idén azonban még érdemes résen lenni.

  • A fent említett fagyizók rendszerint jól bejártatott cukrászdák vagy fagyizók környékére települnek, és gyakorlatilag már az ország minden pontján megtalálhatók. 
  • Leggyakrabban bérelt üzletben, utcán át árulnak fagylaltot.
  • Az ilyen helyeken mindig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a pult folyamatosan telinek látsszon, nem ritka, hogy a fagyos hab a tégely peremétől 25-30 centi magasan kiemelkedik, aminek a teteje van csak meglocsolva öntettel, a fagylalt között soha nincsenek ezekből az öntetekből rétegek.
  • A fagylaltok színe a habosítás miatt mindig halvány, emiatt pedig az ízek is elvesznek.