Tölgyessy Péter: rendszerváltó jellegű törés jöhet

Infostart
2017. május 11. 05:45
A rendszerváltás utáni Magyarország sikertelenségéről beszélt Tölgyessy Péter alkotmányjogász az Eötvös csoport budapesti rendezvényén. Előadásában hangsúlyozta: az állam nem tudta gazdaságát felzárkóztatni, a nyugati minták követése nem sikerült, és a keletre történő piaci nyitás sem hozott jelentős eredményt. A teljes előadást meghallgathatja május 13-án, szombaton 8.30 órától az InfoRádióban!

Tölgyessy Péter alkotmányjogász az Eötvös Csoport budapesti rendezvényén azt mondta: Magyarországon elmaradt az a kiugró gazdasági növekedés a rendszerváltás után, ami például Spanyolországnak sikerült. Közölte: Magyarország és a szomszédos államok 2003 és 2007 között voltak a legeredményesebbek, mégis hazánk sem ebben az időszakban, sem az elmúlt 26 évben nem tudott felzárkózni a többiekhez.

A világgazdasági válság óta pedig folyamatosan alacsony, átlag alatti a növekedés. Tölgyessy Péter szerint ennek főként két oka van: az egyik a kádári rendszer öröksége, a másik pedig politikai természetű örökség.

Tölgyessy Péter úgy emlékszik, Orbán Viktor a rendszerváltáskor is szerette volna az országot sikerre vinni, mint mondta: ezt a Fidesz eredetileg baloldali bázisdemokratiklus elképzelésekkel, a nyugatossággal és a reformközgazdaságtani elképzelésekkel akarta elérni. És mivel 1994-ben csekély számú képviselővel kerültek be az Országgyűlésbe a választásokon, változtattak elveiken.

Tölgyessy Péter szerint Orbán Viktor nem megoldja a problémát, hanem kezeli, megmondja ki a hibás, szabadságharcot vív, küzd és javakat oszt, de nem úgy, ahogy a baloldal azt tette korábban, hanem egészen másképp.

Tölgyessy Péter szerint a Fidesz nem adja meg a kormányváltás lehetőségét, ezért szűkíti a mozgásteret, bénít, gyengíti a civileket, de ezek feszültségekhez vezetnek a társadalomban, ami azt a helyzetet eredményezi, hogy a legkisebb követelés is magában hordozza a rendszerváltás igényét. Ugyanakkor belső feszültség lehet a Fideszen belül is.

Tölgyessy Péter hozzátette: ha kormányváltás nem is, de rendszerváltó jellegű törés még jöhet, ha a politikai berendezkedés elveszti az egyensúlyát. Addig is szerinte értelmes, érvelő és mindenkihez szóló kommunikáció kell az ellenzék részéről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tölgyessy Péter a gazdasági növekedésről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást