Átvilágítják a nevelőszülőket

Infostart
2017. május 4. 12:37
Megvizsgálják a nevelőszülők hátterét, szigorítják a büntető törvénykönyvet, és lazítanak a pedagógusok titoktartási kötelezettségén – ezekkel az intézkedésekkel is javítana a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek biztonságán az a törvényjavaslat, amelyről csütörtökön vitáznak a parlamentben.

A Magyar Nemzet szerint a több törvényt módosító, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett csomag a külföldön született magyar állampolgárságú gyerekek kapcsán is kiterjesztené az anyasági támogatást, a hajléktalanok védelme érdekében pedig bevezetné a vöröskód-riasztást. Létrejöhetnek az első szakápolási központok, amelyek a krónikus ápolási osztályokat válthatják fel.

Ha a javaslatokat elfogadják, a nevelőszülői hálózat működtetőjének még a nevelőszülői jogviszony létesítése előtt meg kell győződnie arról, hogy a jelentkező alkalmas. Jelenleg

nincs országos nyilvántartás a nevelőszülőkről,

ezért ha valaki jelentkezik, akkor magának kell nyilatkoznia arról, hogy korábban volt-e már nevelőszülői jogviszonya. A működtetőnek kell megkeresnie a korábbi munkáltatót, hogy szakmai véleményt kapjon az érintettről, és kiderüljön, hogyan bánt a gyerekekkel és miért szánt meg a foglalkoztatási jogviszonya. Országos nyilvántartás nélkül ugyanakkor ha valaki nem vallja be korábbi nevelőszülői tapasztalatát, akkor erre nem derül fény.

A gyerekek biztonságának javítását célozza az is, hogy a jövőben biztosítani kell gyermekjogi képviselők és a gyámok számára a gyerekekkel való személyes, zavartalan találkozást a nevelőszülő és a gyermekotthon vezetőjének jelenléte nélkül is.

A gyermekbántalmazási eseteket az emberi erőforrások minisztere által jóváhagyott módszertan alapján lehet csak kivizsgálni, és szigorítanak a vezetők kinevezésén is.