Több száz betegség után jár adókedvezmény, tízezreket kaphat vissza

InfoRádió
2017. május 3. 10:40
Több száz betegség után jár adókedvezmény, amelynek összege idén havonta több mint hatezer forint. Aki régóta beteg, és eddig nem kérte ezt a kedvezményt, akár több százezer forintra számíthat.

A Napi.hu cikke szerint személyi adókedvezménnyel több százezer ember élhet: többek között a cukorbetegségben vagy laktóz-intoleranciában szenvedők jogosultak rá. Emellett számos szívbetegség, mozgásszervi rendellenesség, végtagbénulás is indok lehet a kedvezmény igénylésére. Súlyosan fogyatékosnak tekinti a jogszabály azokat is, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. A vonatkozó kormányrendelet több száz betegséget, rendellenességet, intoleranciát nevesít.

Aki esetleg nem tudja pontosan, hogy jár-e neki ez a juttatás, annak érdemes az orvosától megkérdezni a betegség pontos nevét vagy az úgynevezett BNO-kódját, amely felvilágosítást ad erről. Ha pedig az adott BNO-kód szerepel a kormányrendeletben, akkor az illető jogosult a kedvezményre.  A betegségről szóló orvosi igazolást vagy a határozatot nem kell a NAV-nak beadott bevalláshoz csatolni, csak megőrizni. 

Az érintetteknek járó összeg a mindenkori minimálbér 5 százaléka.

Az idén havi 6375 forint,

tavaly pedig havonta 5550 forintot tett ki. Mindenkinek jár, aki orvosi igazolással bizonyítja, hogy valóban beteg. Az érintettek öt évre visszamenőleg is megkaphatják a kedvezményt, feltéve, hogy igazolják, hogy tényleg azóta betegek.

Ha valaki jogalap nélkül kérte a súlyos fogyatékosságra járó kedvezményt, és ennek eredményeként 10 ezer forintnál nagyobb befizetési különbözet adódik, akkor a különbözet 12 százalékát kell büntetésként kifizetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!