Csökkentik a paksi bővítés titkosságát

InfoRádió / MTI
2017. április 27. 14:37
A kormány május 2-án nyújtja be a 2018-as költségvetésre vonatkozó javaslatát a parlamentnek, amelyet június 15-ig elfogad a Ház - közölte Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a költségvetést a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, emellett úgy folynak a fejlesztések, hogy közben folyamatosan csökken az államadósság.

Jelezte: a források 80 százalékát működésre, 20 százalékát pedig fejlesztésre fordítják.

  • Az egészségügyre 185 milliárd,
  • az oktatásra 82 milliárd,
  • a rendvédelemre és közbiztonságra 55 milliárd forinttal

több jut jövőre - tette hozzá a tárcavezető.

Lázár János arra is kitért, hogy 2018-ban is folytatódnak az életpályamodellek, ezek mintegy 556 ezer embert érintenek, nekik összességében 30-40-45 százalékkal emelkedik a bérük, ami 906 milliárd forint többletet jelent a költségvetés kiadási oldalán.

Brüsszeli vita

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt tartja a szerdai brüsszeli vita legfontosabb eredményének, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány megvédte az ország érdekét. A tárcavezető úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor nem ment volna el az Európai Parlament ülésére - ahol az egyik napirendi pont a magyarországi helyzet volt -, akkor "felmossák a padlót velünk".

A felsőoktatási törvény módosítása miatt indított európai bizottsági kötelezettségszegési eljárás ügyében Lázár János arra hívta fel a figyelmet: a brüsszeli testület nem a tanszabadságért, hanem üzleti kérdések miatt - a szolgáltatások szabad áramlásáért - fejezte ki aggodalmát. Hozzátette: a helyzet megvitatása után

Magyarország kész arra, hogy az európai uniós jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények.

Szerinte egyébként mindenki láthatja, hogy

nem a felsőoktatás, hanem valójában Soros György sorsáról van szó,

nem a felsőoktatás, hanem a spekuláns érdekei kerültek veszélybe.

A jelenleg is zajló nemzeti konzultációról a miniszter azt a tájékoztatást adta, hogy a visszaküldött kérdőívek száma meghaladta a 470 ezret, további 52 ezren pedig az interneten mondták el véleményüket.

Ismét Brüsszelben

Lázár János szólt Orbán Viktor hétvégi újbóli brüsszeli látogatásáról, amelynek részeként találkozik az Európai Néppárt vezetőivel, és részt vesz a Brexit-csúcson. A néppárt ügyében a Miniszterelnökség vezetője ismét azt mondta, hogy a Fidesz nem akar kilépni a pártcsaládból, és arra sem számít, hogy kizárnák onnan a magyar kormánypártot. Szerinte az Európai Néppárt vezetői pontosan láthatják, hogy a Fidesz kizárására nem a néppártból érkezik javaslat, hanem a kommunistáktól és a szocialistáktól.

Feljelentés

Megerősítette azt is, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen az uniós pályázatokat elbíráló informatikai rendszer ügyében, miután az Európai Bizottság szerint Magyarország 2003 és 2009 között súlyosan megszegte az uniós szabályokat. Mint mondta, az NFÜ egy meghatározott csoportra írta ki a pályázatot 2003-ban Dobrev Klára vezetésével, "minden bizonnyal az Altus ötletére", hiszen a szerződés aláírói ma annak a csoportnak a munkatársai. A brüsszeli bizottság piaci összejátszást feltételez, tisztázni kell a helyzetet - emelte ki, hozzátéve, a kormány elfogadja a bizottság megállapításait.

Paks: csökkentik a titkosságot

Jelentős mértékben csökkenti a paksi atomerőmű-bővítés dokumentációjának titkosságát Lázár János. Kiemelte: az általa kezdeményezett átminősítési eljárás után az Oroszországgal kötött megvalósíthatósági szerződés döntő részét - a projektet nem kockáztató módon és mértékben - hozzáférhetővé teszik.

Döntését indokolva hivatkozott egyebek mellett Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének javaslatára és a folyamatokban lévő igazságügyi eljárásokra.

A jövő heti kormányülés napirendjéből kiemelte a Liget-projekt megtárgyalását, továbbá a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum fejlesztését.

Nincs konfliktus

A tárcavezetőt megkérdezték a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tramtrain-projektről. Közölte: nincs semmilyen személyes konfliktus a kormányban, egy szakmai vita folyik a beruházásról a lebonyolító szervekkel. Szavai szerint a beruházásra megvan a racionális indok és az ésszerűség határa. Meg kell valósítani azt, de nem mindegy, hogy mennyiért és milyen forrásból - fejtette ki. "Teljesen más a leányzó fekvése akkor, hogyha 23 milliárd forintnyi EU-s pénzből, és teljesen más a leányzó fekvése akkor, ha 50 milliárd forintnyi hazai költségvetési pénzből valósul meg a beruházás" - fogalmazott.

Jelezte azt is, hogy a költségnövekmények kérdésével a kormánynak általában is kell foglalkoznia. Mint mondta, a Miniszterelnökség a projektek felgyorsításában érdekelt, a nemzetgazdasági tárca a gazdasági növekedésben, a közlekedési szakma pedig várja, hogy minél több vasúti és közúti beruházás legyen. Közben a tervek lehet, hogy 2-3 éve készültek és hirtelen óriási lett a megrendelés, ami felhajtja az árakat - magyarázta Lázár János, hozzáfűzve: a kérdés, hogy mi reális és mi irreális.

A kerékpárt szállító járművek szürke rendszámával kapcsolatos kérdésre a tárcavezető azt válaszolta: elképzelhető módosítás, mert a Fidesz-frakció "ezt hülyeséggé nyilvánította", és kérte a kormányt, foglalkozzon a témával.

Egy kérdésre elmondta: lesz védőnői bérrendezés; úgy tűnik, hogy a gazdasági tárca is támogatja azt, hogy a védőnők béremelése az egészségügyi dolgozókéhoz kapcsolódjon.

Megkérdezték a pártok plakátkampányairól is. Azt felelte: mindent a választási kampány "szemüvegén keresztül" kell nézni, több belefér, mint kampány nélkül. "Amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten, ez a magyar játékszabály" - értékelte a válaszplakátokat.