„Semmilyen körülmények között nem zár be a CEU”

Infostart
2017. március 29. 17:20
Semmilyen körülmények között nem zárják be a Közép-európai Egyetemet, az intézmény minden eszközzel küzdeni fog a tervezett módosítás ellen – közölte a CEU rektora.

Ezzel Michael Ignatieff Palkovics László oktatási államtitkár azon bejelentésére reagált, ami szerint a jövőben csak akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Az oktatási államtitkár közölte: az Oktatási Hivatal vizsgálatának eredményei szerint több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon. Palkovics László hozzátette: minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek.

A magyar kormány által benyújtott felsőoktatási törvénymódosítás diszkriminatív, 

valamint támadás a Közép-európai Egyetemmel szemben, továbbá a felsőoktatási szabadság kárára válik egész Európában és károsítja a magyar-amerikai kapcsolatokat is – jelentette ki Michael Ignatieff, a CEU rektora Palkovics László bejelentésére reagálva.

"Ez az egyetem nem fog semmilyen körülmények között bezárni, a tudományos programok folytatódnak”

 – tette hozzá az intézmény rektora, majd rámutatott, hogy a Közép-európai Egyetem minden magyar jogszabálynak megfelelt és megfelel, a tervezet ellen pedig minden lehetséges eszközzel küzdeni fognak.

Michael Ignatieff úgy látta, hogy vissza kell vonni a törvényjavaslatot, és más megoldást kell találni. Jelezte, hogy készek a párbeszédre a kormánnyal, ugyanakkor szerintük a javaslat benyújtásával "megtört" a bizalom. Nem szeretnék növelni a feszültséget, de visszavonulót sem fognak fújni – jelentette ki a rektor.

Enyedi Zsolt, az egyetem professzora sorba vette a tervezet pontjait amelyekről megállapította, hogy mind súlyosan érintené az intézményt, arról pedig, hogy kormányközi szerződéshez kötnék egy külföldi egyetem működését, úgy vélte, hogy politikai döntéshez kötnék egy-egy felsőoktatási intézmény létét, ami a magyar felsőoktatás izolációjához vezetne – tette hozzá.

„Egy normális, demokratikus államban, ha a kormány egy törvényjavaslatot tervez egy adott intézménnyel kapcsolatban, akkor felveszi a kapcsolatot, beavatja gondolkodásába és terveibe az illetékeseket.

Mi egy hónapja kaptunk fülest arról, hogy egy ilyen törvényt akarnak alkotni. Kerestük a lehetőséget, hogy ezt megerősítsék, és egyeztessünk róla. Ami tehát igazán meglepett, hogy velünk nem tárgyaltak előtte” - mondta a hvg.hu-nak Michael Ignatieff.

„Ha a törvény átmegy, akkor sincs vége. Komoly kérdések vannak a törvény alkotmányosságát illetően.

Emelni fogjuk a tétet, ehhez begyűjtjük az összes hazai és nemzetközi támogatást.

A törvényes kereteket be fogjuk tartani” - tette hozzá az egyetem elnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
„Semmilyen körülmények között nem zár be a CEU”
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást