A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint az iskoláskorú gyerekeknek olyan élelmiszereket kell fogyasztaniuk, amelyek értékes tápanyagokban gazdagok. A szervezet javaslatcsomagjáról Szűcs Zsuzsanna, a szövetség tudományos bizottságának elnöke azt mondta:
„Az étrendünkben minden nap markáns helyet kapjanak azok az élelmiszerek, amelyek bővelkednek az egészségünket szolgáló értékes tápanyagokban, például
rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben,
amelyek segítenek bennünket, hogy megelőzzük a civilizációs betegségeket.”
Szűcs Zsuzsanna kiemelte, hogy a büfékből és az otthon csomagolt uzsonnában is friss termékeket kell a gyerekeknek adni.
„Lehetőség szerint legyen az idénynek megfelelő, frissen elfogyasztott zöldség- vagy gyümölcsféle. Tízórai vagy uzsonna esetén kiegészíthetjük zsírszegény tejtermékkel. Jó megoldás a joghurtos gyümölcsös turmix, amelyet teljes értékű gabonával készült például gabonaszelettel vagy teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteménnyel lehet fogyasztani.”
A dietetikus szerint az ebédnél fontos a
változatos és zsírszegény étkezés.
„A zöldséget értékes gabonát tartalmazó körettel, barna rizzsel, kuszkusszal egészíthetjük ki. Az ebéd tartalmazzon ne túl magas zsírtartalmú, értékes fehérjében gazdag élelmiszert: húst, halat is.”
Szűcs Zsuzsanna megérti, vannak drága összetevők, de reméli, az egészséges táplálkozás nem ütközik anyagi akadályokba.
„Hiszünk abban, hogy az egészséges táplálkozás megfizethető áron is megvalósítható, ha például az éppen akkor termő zöldségeket, gyümölcsöket választjuk.
Nem feltétlenül szükséges avokádóval és mangóval kielégíteni a szükségleteket,
vannak kedvezőbb áron elérhető, helyi termékek.”
Az emberek egészségét is az szolgálja, ha legalább heti szinten változatosan étkeznek – tette hozzá a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos Bizottságának elnöke.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!