Hatszázszor lopott a "piszkos 12"

InfoRádió
2017. március 1. 16:23
Több mint hatszáz bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható csoportot fogtak el az osztrák és a magyar rendőrök.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Felső-Ausztriai Bűnügyi Hivatal munkatársai több rendbeli betöréses lopást elkövető bűnözői csoportot számoltak fel.

Az osztrák szervek adatai alapján 2016. augusztus 17-én az éjszakai órákban Asten településről érkezett bejelentés, miszerint egy lakóház pincéjéből több személy kerékpárokat tulajdonított el. Az osztrák rendőrök - a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek közül - tetten értek két férfit és egy nőt, akik személygépkocsival közlekedtek. Társaik a helyszínről elmenekültek.

Az adatgyűjtés és a beszerezett információk alapján kiderült, hogy az elfogott személyek egy magyar - köztük Nógrád megyei - tagokból álló bűnszervezet tagjai, akik az esetet megelőző hetekben

osztrák lakások pincéibe törtek be.

A nyomozás akkori adatai alapján a gyanúsítottak több mint 200 kerékpárt tulajdonítottak el.

Az eljárást folytató Felső-Ausztriai Bűnügyi Hivatal munkatársai közvetlenül felvették a kapcsolatot a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályával a bűnözői csoport tagjainak beazonosítása és a szökésben lévő elkövetők elfogása érdekében.

A nógrádi rendőrök által beszerzett adatok alapján a bűncselekmények elkövetésével Zs. Rajmund 40 éves szombathelyi, D. Dávid 27 éves romhányi, M. János 36 éves és M. Tünde 31 éves budapesti lakosok és társaik gyanúsíthatók megalapozottan - közölte a police.hu.

Tavaly szeptember 29-én a hajnali órákban egy hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény ausztriai helyszínén, Stockeraunál öt magyar állampolgárt értek tetten és fogtak el a nyomozók. Tőlük a rendőrök több mint húsz kerékpárt foglaltak le.

A bűnszervezet vezetőjét, Zs. Rajmundot a körözési tevékenység eredményeként a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Nyomozó Alosztálya a Készenléti Rendőrség munkatársainak segítségével 2016 novemberében Budaörsön egy bevásárló központban fogták el.

A magyar hatóságok rendőri információi alapján és az osztrák hatóságok által folytatott eljárások során kiderült, hogy

a betöréses lopás elkövetésére szakosodott bűnszervezetnek összesen 12 tagja volt,

akik közül hét ember ellen előzetes letartóztatása mellett folyik az eljárás. A gyanúsítottak Ausztria területén összesen 608 rendbeli betöréses lopás bűncselekményt követtek el, mellyel a sértetteknek több mint 600 ezer euró (185 millió forint) kárt okoztak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bárnai Balázs, a Nógrád megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi osztályának vezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást