Több mint 266 ezer aláírás gyűlt össze az olimpiával összefüggő népszavazás kiírásáért - a nap hírei

InfoRádió
2017. február 17. 22:06
Az olimpiával összefüggő helyzetről tárgyalt a kormányfő és a főpolgármester. Az Egyesült Államok elszigetelődésének veszélyére figyelmeztették az amerikai elnököt a G20-ak külügyminiszterei.

Összesen 266 ezer 151 aláírást gyűjtött össze a Momentum Mozgalom az olimpiával összefüggő népszavazás kiírásáért. A Fővárosi Választási Irodának 45 nap áll rendelkezésére, hogy ellenőrizze az aláírások érvényességét. A népszavazásra bocsátott kérdés úgy szólna: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?" Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azzal indokolta az akciót, hogy a kormánynak és a fővárosnak meg kellett volna kérdezni az embereket az olimpiarendezésről. Borkai Zsolt MOB-elnök közölte: a Fővárosi Önkormányzat jogosultsága, hogy fenntartja-e szándékát az olimpia megrendezésére.

Jövő szerdán külön-külön áttekinti az olimpiával összefüggő helyzetet a kormány és a Fővárosi Közgyűlés, ami után legkésőbb csütörtökig ismét egyeztet majd a miniszterelnök és a főpolgármester. Ezt Tarlós István erősítette meg az M1 műsorában, miután a 2024-es budapesti ötkarikás pályázat további sorsáról tárgyalt Orbán Viktorral. A főpolgármester kijelentette: továbbra is fenntartja, hogy elképzelhető lehet egy olyan lépés, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot. A referendumról a főpolgármester ismét úgy fogalmazott: tudomásul veszi a népakaratot.

Várhatóan márciusban kerül a parlament elé a civilek átláthatóságáról szóló javaslat - közölte a Fidesz frakció vezetője. Kósa Lajos a Fidesz-KDNP háromnapos visegrádi frakcióülése után azt mondta: a tervek szerint egy meghatározott összeg fölötti külföldi támogatás esetén a szervezeteknek nyilvánosságra kellene hozniuk, kik a támogatóik, milyen összeget és milyen céllal kapnak tőlük. Kijelentette: a választóknak tudniuk kell arról, ha az ilyen szervezetek külföldi finanszírozást felhasználva akarnak befolyást gyakorolni Magyarországon.

A bérfelzárkóztatás lesz a Jobbik parlamenti frakciójának legfontosabb témája az Országgyűlés tavaszi ülésszakán - mondta a képviselőcsoport vezetője. Volner János a Heves megyei Mátraszentimrén, a képviselőcsoport kihelyezett frakcióülésen elmondta: pártja nemzetközi kezdeményezést indított azért, hogy a magyar munkavállalók bére is közelítsen, és idővel felzárkózzon a nyugat-európai munkavállalókéhoz. Beszélt arról is: mindent elkövetnek azért, hogy sikeres legyen a párt uniós népszavazásra irányuló kezdeményezése.

Harminc százalékos béremelést kér a BKV-tól a szakszervezeti tagok 80 százalékát lefedő két szakszervezet. Az érdekvédők közölték: három évre szóló bérmegállapodás részeként kérnék az emelést, ezen felül 2017-re további 5 százalékos bérfelzárkóztatást szeretnének az alacsonyabb jövedelműeknek. Évenként 36 ezer forinttal növelnék az egy főre eső cafeteria keretet is.

Vasutasok Szakszervezete szerint a béremelés önmagában nem oldja meg az ágazat problémáit. Az érdekvédők továbbra is sürgetik a kiszámíthatóságot garantáló életpályamodell kidolgozását, ami megoldás lehet a MÁV-nál kialakult kritikus létszámhiányra. A szakszervezet Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésére reagált, amely szerint több lépésben 30 százalékkal nő az állami tulajdonú cégek dolgozóinak bére 2019-ig.

Országszerte egyre kevesebb helyen van érvényben árvíz, illetve belvíz miatti készültség. Közben eredeti kikötőjébe vontatták a tiszacsegei kompot, amelyet hétfőn sodort el a jeges ár. A fedélzeten jelentős károkat okozott a jég és a jeges ár. Szolnok és Csongrád között még előfordulnak állójeges szakaszok. A belvízzel elöntött terület nagysága fokozatosan csökken: jelenleg mintegy 40 ezer hektár van víz alatt.

Riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit péntek délután a NATO. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint egy szállító gép 14 órakor lépett be Magyarország légterébe. A repülési tervtől ugyan nem tért el, de nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással. A Magyar Honvédség Gripen repülőgépe elvégezte az azonosítást, majd a határig kísérte a szállító gépet.

Részletes vallomást tett a nyomozóhatóságnak a Teréz körúti robbantással gyanúsított férfi - mondta el a gyanúsított védője. Brunner Tamás közölte: ügyfele saját elhatározásából döntött így, kihallgatása hétfőn folytatódik, de részleteket nem mondott. A szeptember 24-én éjjel történt detonációban két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen. Az elkövetéssel gyanúsított férfit október 19-én Keszthelyen fogták el a rendőrök.

Az amerikai és a német védelmi miniszter is a NATO egységének fontosságáról beszélt a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. James Mattis úgy vélte: a transzatlanti egység Európa egységét is erősíti, a biztonságról pedig csak közösen lehet gondoskodni. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter úgy fogalmazott: az Európai Unió stabilitása ugyanúgy érdeke az Egyesült Államoknak, mint a NATO egysége.

Az Egyesült Államok elszigetelődésének veszélyére figyelmeztették az amerikai elnököt a G20-ak külügyminiszterei. A legfejlettebb országokat és az Európai Uniót tömörítő szervezet álláspontját a kétnapos bonni tanácskozás után elfogadott záródokumentum tartalmazza. Rex Tillerson új amerikai külügyminiszter Washington terveit bemutatva korábban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok továbbra is fellép a saját és szövetségesei érdekei védelmében.