Tilos így kutyát sétáltatni

Infostart
2017. február 16. 06:06
Nem lehet póráz nélkül kutyát sétáltatni belterületen kívül sehol sem - mondta az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa az InfoRádió kérdésére. Földvári Attila azt követően beszélt erről, hogy egy vadász lelőtt egy gazdájával sétáló kutyát a fővárosban.

Vadász lőtt le egy gazdájával sétáló kutyát Budapesten, a mátyásföldi repülőtér mellett – írta az Index.

Az ügyben rendőrségi eljárás zajlik. Az eredményt a rendőrség jelzi majd a vadászati hatóságnak, és az fogja értesíteni a vadászkamarát – közölte az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa. Földvári Attila szerint korai lenne bármilyen következtetést levonni a hírek alapján.

A vadászati törvény kimondja: a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti az ebet, ha a tulajdonosa felderítésére nincs közvetlen lehetőség, és a kutya vadat űz, vadat ejt el, illetve a vad sérelme másként nem hárítható el – hívta fel a figyelmet.

S hogy mi számít vadászterületnek? A kommunikációs főmunkatárs tájékoztatása szerint minden, ami nem belterület, az vadászterület, kivéve a repülőtereket, ipari területeket vagy temetőket.

Földvári Károly emlékeztetett arra is, hogy

lakott területen kívül nem lehet póráz nélkül elengedni a kutyát, ez ugyanis szabálysértésnek számít.

Erről sok kutyatartó mégsem tud – tette hozzá.

A kamara fél éve tartott egyeztetést állatvédő szervezetekkel. A probléma adott: sem kül-, sem belterületen a saját tulajdonú telken vagy a kijelölt kutyafuttatón kívül nem lehet elengedni az állatot póráz nélkül. Erre azonban nem az a válasz, hogy szabad területen elengedjék a kutyát – vélekedett a kommunikációs főmunkatárs, aki szerint a szabadon kóborló kutyák nagy károkat tudnak okozni a vadállományban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Földvári Károly
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást