Felkavarta a politika vizét Putyin látogatása

InfoRádió / MTI
2017. február 2. 22:27
Az orosz elnök azt hallotta, amit szeretett volna. Szóba hozta, hogy meghitelezné Paks egészét is.

Elsősorban gazdasági témákról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Budapesten.

A látogatásra reagálva a Fidesz úgy vélekedett, Magyarországnak érdeke fűződik a jó viszonyhoz, az MSZP ezzel szemben úgy látja, az országnak az Európai Unióban kell keresnie a helyét. A Jobbik szerint Magyarországnak közvetítenie kellene az oroszok és az unió között, az LMP és baloldali ellenzéki pártok ugyanakkor elítélték a találkozót.

Vlagyimir Putyin kora délután érkezett Budapestre. A látogatás - amely a magyar-orosz legfelső szintű évenkénti tárgyalássorozatba illeszkedett - szűkkörű találkozóval kezdődött, amelyet plenáris megbeszélés, majd nemzetközi sajtótájékoztató követett.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón megbecsülendőnek nevezte Magyarország és Oroszország együttműködését. Mint mondta, a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert Európa nyugati felén erőteljes "oroszellenes politika vált divattá".

Utalva az Oroszországgal szembeni embargóra, közölte: az mindkét országnak komoly veszteséget okozott, Magyarországnak 6,5 milliárd dollárnyi (1859 milliárd forint) kára keletkezett. Kitért arra is, hogy a magyar mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipar is fejlesztési lehetőségekhez jut Oroszországban. 

Megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról.     

A kormányfő a paksi atomerőmű bővítéséről elmondta: a két ország közötti nukleáris együttműködés akadályainak nagy részét sikerült elhárítani, a fennmaradt egyetlen nyitott kérdésről hamarosan döntést születhet. Az idén már a paksi bővítés előkészítő munkálatai is megkezdődhetnek, jövőre pedig elindulhat a tényleges kivitelezés.

Orbán Viktor kérdésre kijelentette: van esély arra, hogy létrejöjjön az európai béke alapfeltétele, a kiegyensúlyozott és stabil kapcsolat Oroszország és Európa, Oroszország és az EU között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Európában Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak. A tartalmasnak és eredményesnek ítélt tárgyalásokon a gazdasági együttműködés fenntartásának és szélesítésének kérdései álltak a középpontban. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi három évben felére csökkent a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, és visszaestek a beruházások is. Ez kedvezőtlen mindkét országnak, így áttekintették a kereskedelem és a befektetések aktivizálásának konkrét terveit.

Ennek jegyében a két ország erősíti az együttműködést az energetikai szektorban. Oroszország nagy jelentőséget tanúsít a paksi atomerőmű bővítésének. A kőolaj- és földgázipari együttműködésről elmondta, hogy a Magyarországon felhasznált szénhidrogének jelentős része Oroszországból származik, és Magyarország megbízható tranzitországa a Nyugat-Európába irányuló orosz energiahordozóknak.

Putyin méltatta a kulturális, tudományos és oktatási téren kialakult együttműködést is, megjegyezve, hogy élénkül az orosz nyelv iránti érdeklődés Magyarországon.

Árulás, függőség, siker - így látták a pártok Putyin látogatását.

Fidesz: kell a jó viszony

A találkozóra reagálva a Fidesz közölte, Magyarország eminens gazdasági és politikai érdeke, hogy kiegyensúlyozott és jó viszonyra törekedjen Oroszországgal. A kormánypárt amellett, hogy sikeresnek és eredményesnek ítélte a találkozót, kiemelte: Magyarországnak többféle gazdasági szempontból is fontos volt a találkozó sikeressége, így például az energetika és a magyar agrárkivitel területén.

MSZP: az EU-ban kell keresnünk a helyünket

Molnár Gyula MSZP-elnök azt mondta, hogy 2016-ban és 2017-ben megváltozott a világ, de ebben a helyzetben hibás és bűnös lépés lenne elszakadni egy erős szövetségtől. Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben ugyanis egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét - tette hozzá.

Jobbik: legyünk közvetítők

Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő úgy reagált: Magyarországnak közvetítő szerepet kellene betöltenie a Nyugat és Oroszország között. A politikus üdvözölte Putyin látogatását, megjegyezte ugyanakkor, hogy Orbán Viktor nem mondott igazat, amikor azt állította, Magyarországon kívül álló tényezők vezettek az Oroszország elleni európai szankciókhoz.

LMP: Orbán elárulta a nemzetet

Az LMP szerint Orbán Viktor gázért, valamint vélt vagy valós gazdasági előnyökért elárulta a nemzetet. Ungár Péter külpolitikai szakszóvivő azt mondta, a miniszterelnök nem a nemzeti érdeket, hanem a saját és a köreihez tartozók gazdasági érdekeit képviselte. Közölte továbbá: Orbán Viktor nem vette figyelembe azt a nemzeti érdeket, hogy ki kellene állnia a szomszédos Ukrajna területi integritásáért.

DK: Európa mellé kellene állnunk

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint Magyarországnak "az orosz politika által veszélyeztetett" Európa mellé kell állnia az éppen zajló nagy világpolitikai átalakulásban. Orbán Viktor 2007-ben még arról beszélt, hogy Keleten csak alávetettség és kiszolgáltatottság várna az országra. "Elborzadva látom, hogy Orbán Viktor vagy pincsinek állt, vagy súlyos politikai elbutulás, demencia sújtja" - fogalmazott.

PM: az orosz érdekeket szolgálják

A Párbeszéd azt emelte ki reagálásában, hogy Orbán Viktor és pártja az orosz nemzeti érdekeket szolgálja ki Magyarország érdekei helyett, és a Jobbik is ugyanezt teszi.

MLP: Putyin mindent megkapott

A Magyar Liberális Párt szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök mindent megkapott "a hajbókoló magyar vezetéstől", amiért ide látogatott, miközben a számára kényes kérdések nem kerültek szóba.

A Nyugatinál tiltakoztak

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatása ellen az Együtt szervezésében több mint háromszáz ember tiltakozott csütörtök este a Nyugati tér közelében; az ellenzéki párt képviselői szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szövetsége zsákutca, Magyarország helye Nyugaton van.

Közlekedési káosz volt

A Terrorelhárítási Központ valamivel este nyolc óra előtt oldott fel minden, az orosz elnöki látogatással kapcsolatos korlátozást Budapesten. Napközben dugók, hiányzó járműpótlások borzolták a fővárosiak kedélyét.