Buszbaleset: nincs ellentmondás a vallomásokban

Infostart
2017. január 24. 19:38
Az olasz rendőrség vizsgálata alapján semmi sem utal arra, hogy műszaki meghibásodás okozta a veronai buszbalesetet - mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: az Olaszországban ápolt súlyos sérültek egyelőre nincsenek szállítható állapotban, a holttestek azonosítása pedig a járműben keletkezett tűz miatt a vártnál lassabban halad.

Az olasz kórház tájékoztatása szerint a válságos állapotban lévő súlyos sérültek állapota nem romlott – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

„Az égési sérültön bőrátültetést végeztek, ha a koponya- és végtagsérült állapota változatlan marad vagy javul, az olasz orvosi vélemények függvényében 7-10 napon belül akár szállítható állapotba is kerülhet. Azon leszünk, hogy minél előbb haza tudjuk hozni a két sérültet. Egy áldozat rokonai vannak még Veronában, az ő hazatérésük érdekében is intézkedtünk” - mondta el Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a holttestek hazaszállításának előkészítése is zajlik. Hozzátette, egy temetkezési vállalkozókat tömörítő szövetség ajánlotta fel az ehhez szükséges gépkocsikat és szakembereket.

„Az olasz hatóságok azt ígérték, megpróbálnak minél gyorsabban végezni az azonosítással, a szülőktől a DNS-minták levétele megtörtént, a holttestekről történő levétel viszont a buszban kiütött tűz miatt nehezebben halad . Használati tárgyak, ékszerek, ruházat alapján is próbálnak haladni, lehet, hogy a hétfőn jelzett időhöz (szerda, csütörtök) képest kicsit kijjebb tolódik az azonosítás.”

A baleset okáról Szijjártó Péter elmondta, egyelőre semmi olyan nyomot nem találtak, ami műszaki hibára utalna és megerősítették: féknyomot sem találtak.

„Az olasz rendőrség, akit tudott és akart, meghallgatott. Ellentmondás nincs a vallomásokban, senki semmilyen rendkívüli eseményt nem észlelt a balesetet megelőzően.”

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a milánói főkonzulátus munkatársai már visszatértek, egy konzul és a tiszteletbeli konzul van még Veronában. A közigazgatási államtitkár is visszatért Budapestre, amikor a holttestek azonosítása abba a fázisba ér, hogy lehet a hazaszállítást kintről intézni, a konzulok visszamennek Veronába – tette hozzá Szijjártó Péter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó Péter: nem találtak műszaki hibára utaló nyomot
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást