Orbán: mióta nincs ellenzékben az MNB, látványos a gazdasági fejlődés

InfoRádió / MTI
2017. január 23. 11:00
Orbán Viktor miniszterelnök szerint mióta nincs "ellenzékben" a Magyar Nemzeti Bank (MNB), azóta látványos a gazdasági fejlődés. A kormányfő ezt hétfőn Budapesten, az MNB szervezésében megrendezett Lámfalussy-konferencián mondta.

Amikor a jegybank "ellenzékben" volt, amikor két különböző irányba húzott a politika és a pénzügyi világ, Magyarország sokat szenvedett, feleslegesen - fogalmazott Orbán Viktor.

Ám mióta a nemzeti bank keresi az együttműködést a mindenkori politikai vezetéssel, azóta látványos a gazdasági fejlődés - mondta.

Európának a közgazdasági szakpolitikák területén is erősítenie kell a konvergenciát ahhoz, hogy hitelesebbé váljon és elérje céljait

- mondta Jacques de Larosiére, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója a Lámfalussy-konferencián.

Hozzátette, szükséges, hogy egy bizonyos szintű homogenitás alakuljon ki a tagállamok között, mivel a versenyképességi mutatók jelenleg nagyon eltérnek. Hangsúlyozta, a nemzeti kormányok, és nem az európai intézmények okolhatók a szakpolitikai konvergencia hiányának és az alacsony növekedésnek. Úgy vélte, nagy a veszélye annak, hogy a kollektív fegyelem tovább gyengül, és áldozatává válik a demagógiának. Az integrált Európa modellje, bármilyen gyengén működik is, a legjobb módja annak, hogy megakadályozza a lecsúszást a lejtőn - mondta.

Matolcsy György szerint erős hidakat kell építeni az Európai Unió és Kína, az EU és a Távol-Kelet között.

A jegybank elnöke kiemelte, a Kínával való együttműködés hozzásegíti Európát az EU gazdaságának újraépítéséhez, megerősítéséhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn negyedik alkalommal rendezi meg a Lámfalussy-konferenciát, a kiemelkedő, magyar származású európai közgazdász, az "euró atyja emlékére".

A tanácskozás elején Matolcsy György kérésére a konferencia résztvevői néma felállással emlékeztek meg az olaszországi busztragédia áldozatairól.

A konferencián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, a jegybank alelnökei, vezetői, Európa és a világ neves közgazdászai.

A konferencián átadták a tanácskozás hagyományaihoz kapcsolódó díjakat. A Popovics-díjat idén Virág Barnabásnak, a jegybank ügyvezető igazgatójának adták.

A Lámfalussy-díjat Jacques de Larosiére, az IMF volt vezérigazgatója kapta.