Gyűlnek az aláírások a budapesti olimpia ellen

Infostart
2017. január 23. 14:59
Ötödik napja gyűjti az aláírásokat a Momentum Mozgalom a budapesti olimpiai pályázat elleni népszavazáshoz. A főpolgármester szerint ez sérti a főváros érdekeit, az ellenzék viszont támogatja a kezdeményezést.

Vasárnap délutánig mintegy 35 ezer aláírás gyűlt össze a budapesti olimpiai pályázat elleni népszavazáshoz a Momentum Mozgalom standjainál - közölte a civil szervezet az Index.hu-val. Ez azonban csak a szervezők adata, az ellenzéki pártok aláírásait nem tartalmazza. A Momentum Mozgalmat 2015-ben kezdték szervezni, a tagok elsősorban a fiatalok helyzetén szeretnének változtatni és egy kiszámítható jövő megteremtése a céljuk.

A mozgalom csütörtökön kezdte az aláírásgyűjtést, az aktivistáknak 30 napjuk van, hogy 138 ezer budapesti lakos aláírását összegyűjtsék. A Momentum Mozgalom tagjai arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az olimpia helyett más területekre – az egészségügyre és az oktatásra - kellene költeni a nyári játékokra szánt pénzt.

 „Egy olimpia hatalmas kiadást és korrupciós kockázatot jelentene az országnak. Stadionok helyett a közös jövőnket kellene építenünk. Nemzeti egységünk alapja, hogy az embereket megkérdezzük az őket érintő ügyekről, ezrét népszavazást kezdeményeztünk a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról” – mondják a tagok a közösségi oldalukon egy videóban.

Tarlós István főpolgármester pénteki szokásos sajtótájékoztatóján azt mondta, az olimpia megrendezésével Budapest jól járna, hiszen több jelentős fővárosi beruházás valósulna meg.

„Ez a kezdeményezés rontja a főváros pozícióit. Az olimpia sportértéke hatalmas, de ennél is lényegesebb Budapest érdeke. Ha megkapjuk a rendezési jogot, akkor sok olyan beruházás megvalósul, amelyeket csak sokkal később vagy soha nem lehetne elvégezni.”

Csütörtökön az MSZP is jelezte, hogy támogatja olimpiai pályázatról indított aláírásgyűjtést. Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő szerint ne a kormány, hanem a lakosság döntsön az olimpiarendezésről.

„Az olimpia nemzeti ügy. Túl fontos ahhoz, hogy egy politikai elit döntsön róla. Nem a Fidesz dolga eldönteni, hogy elköltsünk-e 3-5 ezer milliárd forintot egy olimpiára. Mi azt mondjuk, legyen népszavazás, döntsenek az emberek. Molnár Gyulával mi is alá fogjuk írni ezt a kezdeményezést.”

Az aláírásgyűjtés szabályairól a Fővárosi Választási Iroda adott tájékoztatást. Közölték, hogy csak a fővárosi választópolgárok aláírása érvényesek, nem gyűjthetnek aláírásokat tiltott helyeken, a többi között tömegközlekedési eszközökön, kórházakban, továbbá felsőoktatási és köznevelési intézményekben. 

Az aláírásokat a Fővárosi Választási Bizottság a Fővárosi Választási Iroda segítségével végzi. Erre 45 nap áll rendelkezésre. Ha összejön a szükséges 138.527 aláírás, erről tájékoztatják a főpolgármestert és a fővárosi közgyűlés 30 napon belül dönthet a népszavazás elrendeléséről, majd a Fővárosi Választási Bizottság 50. és 70 napon belül kitűzi a helyi népszavazás időpontját.

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. megbízásából készült decemberi országos közvélemény-kutatás szerint a lakosság 63 százaléka támogatja, hogy Budapest olimpiát rendezzen 2024-ben. Az elmúlt fél évben 12 százalékkal emelkedett a pályázat támogatottsága.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyűlnek az aláírások a budapesti olimpia ellen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást