Az iskolai szünet ellenére a Szinyei Gimnáziumban vigasztalódnak a diákok

Infostart
2017. január 23. 12:57
Mintegy ötven szakember, leginkább pszichológusok segítenek a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárainak, diákjainak abban, hogy feldolgozzák a péntek éjjeli tragédiát - nyilatkozta az InfoRádiónak az intézmény helyettes vezetője. Közülük többen is részt vett az Országház előtti reggeli megemlékezésen.

„A tervek szerint ma osztályozó konferenciák vannak, ezért gyerekek elvileg nincsenek az épületben. De hiába próbáltuk pszichológus kollégával nagyon precízen összeállítani a további napok programját, már ma reggel megdőlt a terv, amikor a gyerekek bejöttek az iskolába, mert nem tudnak otthon maradni” - mondta Jáki Gábor.

„Nyilván jó, hogy itt vannak és együtt vannak. Az kevésbé jó, hogy nem az a forgatókönyv érvényesül, amit a lélektanban jártasak szerettek volna” - véli az intézményvezető-helyettes.

Hozzátette, hogy minden kollégája a pszichológusokkal beszélget, megkapják azt a képzést, ami talán segít megoldani ezt a megoldhatatlan helyzetet.

„Legalább ötven pszichológus van itt. Amikor elhangzik, hogy szakemberek foglalkoznak a traumatizált állapotban lévő szakemberekkel, akkor sok szakemberről van szó, akik először az osztályfőnökökkel beszélgetnek, utána a szaktanárokkal, és holnap a gyerekekkel folytatódik a beszélgetés. De már ma is bárki bejöhet hozzájuk” - számolt be Jáki Gábor.

Az intézményvezető-helyettes elmondta, hogy holnap valamilyen szinten megindul a tanítás a gimnáziumban

„De még nem látja tisztán, hogy mi lesz holnap. Kizárt, hogy el lehessen kezdeni a szakmai munkát. Ugyanakkor a pszichológusok álláspontja logikusan az, hogy az élet megy tovább, tehát az sem megoldás, ha iskolai szünet lenne. Valamilyen keretet fent kell tartani” - fogalmazott Jáki Gábor.

„Mindenki össze van zavarodva, de jó érzés, hogy bejöttek a gyerekek, mert érezték, hogy itt a helyük, és az ittlétükkel, a kommunikációval mindenki egy picit elkezdte a történtek feldolgozását. Az osztálytermekben vannak a gyerekek, és sírnak, beszélgetnek, gyertyát gyújtanak” - mondta a Szinyei Merse Pál Gimnázium intézményvezető-helyettese.

A mai napunk azzal indult, hogy az egész tantestület és több száz diákunk kiment a Kossuth térre, ami egy picit nekem is segített helyretenni a dolgokat. Én is zavart vagyok, tétlennek érzem magam. Nagyon megható volt az egész – fogalmazott Jáki Gábor.

Más iskolák diákjai is gyászolnak

Reggel 8 órától folyamatosan érkeztek iskolás csoportok a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium elé. Többen elhelyezték a megemlékezés gyertyáit a közeli Kölcsey Gimnáziumból is. Az egyik tanár is elvitte az osztályát.

„A Kölcsey Gimnáziumból jöttünk. Csak a magánemberek normál reakcióját, a megrendültséget lehet kifejezni ilyenkor, és azt, hogy mennyire törékenyek vagyunk. Tanárként és osztályfőnökként feladatunk, hogy segítsünk a gyerekeknek egy ilyen helyzet feldolgozásában” - fogalmazott az osztályfőnök.

Hozzátette: nagyon meg vannak rendülve a gyerekek. Azt gondoltam, hogy talán segít a feldolgozás elkezdésében, ha eljövünk mindannyian ide, és fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt. Utána megfogalmazódhatnak a kérdéseik, és elkezdünk erről beszélgetni.

A közeli Kölcsey Gimnázium tanára elmondta, hogy a gyerekeknek sok ismerősük van a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban, úgyhogy személyesen is nagyon erősen átérzik a történteket.

„Mivel szinte minden iskola szokott hasonló buszos kirándulásokat szervezni, a szülőket nagyon megrázhatta az esemény, ezért talán később kevésbé fogják elengedni őket ilyen utakra. De azt is gondolom, hogy a feldolgozásnak arról is kell szólnia, hogy azért nem lehet félelemben élni. Ezért mindent meg kell tenni, hogy vigyázzunk a gyerekekre, és vigyázzanak magukra, de alapvetően vissza kell térni a normál életbe, és folytatni kell, ami jó, és élményeket kell szerezni” - mondta a közeli iskola tanára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az iskolai szünet ellenére a Szinyei Gimnáziumban vigasztalódnak a diákok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Más iskolák diákjai is gyászolnak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást