Budapestet is elérte a madárinfluenza

Infostart
2017. január 12. 08:29
Egy jászberényi állatkertben és egy budapesti solymásznál is madárinfluenzával fertőzött állatokat találtak a hatóságok. Az állatkertben két bütykös hattyú és egy fehér gólya pusztult el, a fővárosban pedig két sólyom betegedett meg. Budapesten a budai oldalon vezettek be a hatóságok intézkedéseket, ám mivel a baromfik száma itt csekély, lényegi változás nem várható – mondta az InfoRádiónak Bognár Lajos országos főállatorvos.

A jászberényi állatkertben bütykös hattyúban és fehér gólyában, Budapesten sólyomban, és az elmúlt napokban Gyékényesen elhullott hattyúkban találtuk meg a H5N8 vírust. Ez arra figyelmezteti az állattartókat, állatorvosokat, hogy továbbra is figyelniük kell a visszafertőződésre, és arra, hogy a vadmadarak ne érintkezhessenek a házi baromfikkal - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos.

Hozzátette:

mivel a madárinfluenza vírusra minden madár fogékony, nem meglepetés, hogy állatkertben is előfordulhat ez a betegség.

„Az állatkertben ugyanazokat az intézkedéseket hoztuk meg, mint minden más vadmadárnál. Védő és megfigyelési körzeteket állítottunk fel, amik viszont a házi baromfik mozgását nem érintik. Elsősorban megfigyelést végzünk ezekben a körzetekben” - közölte Bognár Lajos.

Elmondta, hogy Budapesten két sólyomban találták meg a H5N8 vírust, amelyek nagy valószínűséggel vadmadarakkal való találkozás közben fertőződhettek meg.

„Mivel Budapesten a Fehérvári úton voltak a megbetegedett állatok, ezért a budai oldalon vezettünk be intézkedéseket."

"Ám mivel a fővárosban a baromfik száma csekély, ezért itt emiatt lényegi változás nem várható” - emelte ki az országos főállatorvos.

A szakember elmondta: a madárinfluenza novemberi megjelenése óta 35 településen, több mint kétszáz állattartó telepen kellett intézkedni, és 2,5 millió madár leöléséről kellett gondoskodnia az Állategészségügyi Hatóságoknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Budapestet is elérte a madárinfluenza
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást